SILVERSTONE - Het circuit van het Engelse Silverstone lijkt na de renovatie de ideale racebaan voor de bolides van Red Bull. Sebastian Vettel veroverde zaterdag poleposition voor de Grote Prijs van Groot-Brittannië in de Formule 1.

Zijn teamgenoot Mark Webber reed in de kwalificatie een fractie langzamer en mag zondag naast de Duitser staan op de eerste startrij.

Fernando Alonso was ook snel op Silverstone, maar zijn Ferrari kon in de kwalificatierace bij lange na niet op tegen de Red Bulls. De Spanjaard reed de derde tijd.

McLaren

Hij troefde wel Lewis Hamilton af, de Britse leider in het wereldkampioenschap. De coureur van McLaren moest het fanatieke Engelse publiek teleurstellen met de vierde kwalificatietijd.

Jenson Button kon de hooggespannen verwachtingen van de ruim 100.000 fans helemaal niet waarmaken. De regerend wereldkampioen van McLaren haalde niet eens de finaleronde in de kwalificatie en moet zondag genoegen nemen met de veertiende startplek.

Vijfde pole

Vettel bemachtigde al zijn vijfde poleposition van dit seizoen. Hij won twee races tot dusver en bezet in het WK-klassement de derde plaats achter Hamilton en Button.

Vorig jaar reed Vettel in de Britse GP vanaf poleposition naar de zege.

Hoewel hij na de trainingen klaagde over de hobbels op het circuit (''Gelukkig dragen we autogordels, anders zou je uit je stoel vallen.''), was hij na de kwalificatie lovend over de aanpassingen op het befaamde Silverstone, waar in 1950 de allereerste grand prix werd verreden.

Genieten

''Het is genieten. De bochtencombinaties zijn ongelooflijk. De wagen is op alle delen snel'', zei de 23-jarige Duitser, die twee weken geleden ook al de Grote Prijs van Europa in Valencia won.

''Het is een fantastische dag. Ik ben heel blij met deze poleposition, die denk ik de sleutel is voor de race van morgen.'' Vettel klokte 1.29,615, Webber zette 1.29,758 neer. Alonso was met 1.30,425 behoorlijk trager.

Gevecht

Van een door de Engelsen vurig gewenste strijd tussen hun lievelingen Hamilton en Button zal het zondag niet komen, maar Mark Webber kondigde wel een gevecht aan met zijn teamgenoot Vettel.

''Ik ben uiteraard niet blij als ik morgen tweede word'', reageerde de Australiër kortaf. ''Het team zal blij zijn met dat resultaat, maar ik ga voor de winst.''