CLERMONT-FERRAND - De tennisploeg van Spanje balanceert op de rand van uitschakeling in de kwartfinale van de Daviscup.

De titelverdediger, zonder de geblesseerde kopman Rafael Nadal, verloor vrijdag in Clermont-Ferrand beide enkelspelen tegen Frankrijk.

Tsjechië, de verliezend finalist van afgelopen jaar, ligt wel op koers voor een plek in de halve finales.

Zowel Spanje als Frankrijk moet het op de snelle indoorbaan van Clermont-Ferrand doen zonder zijn topspeler.

Nadal heeft na zijn titel op Wimbledon rust genomen om zijn knieën wat te ontzien; de Fransen kunnen niet beschikken over Jo-Wilfried Tsonga.

Ferrer

David Ferrer verloor de eerste partij in vijf sets van Gaël Monfils: 7-6 (3) 6-2 4-6 5-7 6-4. ''Ik voelde me heel sterk'', verklaarde Fransman zijn knappe prestatie.

Ferrer wees de suggestie van de hand dat Monfils op sommige momenten wat geluk had. ''In tennis bestaat geluk niet. Het is altijd de beste speler die wint'', zo gaf de Spanjaard eerlijk toe.

Verdasco

Fernando Verdasco slaagde er vervolgens niet in de kampioen van de laatste twee jaar terug te brengen in de wedstrijd. Hij moest zijn meerdere erkennen in Michael Llodra: 6-7 (5) 6-4 6-3 7-6 (2).

De Fransen zijn daarmee goed op weg om Spanje voor het eerst sinds 1923 te verslaan. Zaterdag staat het dubbel op het programma, zondag de laatste twee enkelspelen.

Balkangevecht

Tsjechië staat na de eerste dag met 2-0 voor tegen Chili. Ivo Minar versloeg in Coquimbo de Chileense kopman Nicolas Massu in drie sets, waarna Jan Hajek weinig moeite had met Paul Capdeville.

Bij het 'Balkangevecht' tussen Kroatië en Servië in Split staat het 1-1. Novak Djokovic zette Servië op voorsprong door Ivan Ljubicic te verslaan, maar Marin Cilic bracht het gastland weer op gelijke hoogte door winst op Viktor Troicki.

Nalbandian

Bij de confrontatie tussen Rusland en Argentinië is de stand ook nog in evenwicht. David Nalbandian klopte toch enigszins verrassend de nummer zes van de wereld Nikolai Davidenko in drie lange sets.

Michail Joezjni bracht Rusland terug in de wedstrijd door winst op Leonardo Mayer.

Ferrer en Verdasco in actie