SILVERSTONE - De autosportfans hopen dit weekeinde in Silverstone op een 'Battle of the British', maar vooralsnog heeft een Australiër de snelste formule 1-bolide onder zijn kont. Mark Webber van Red Bull zette vrijdag op het circuit van Silverstone de beste rondetijd neer in de trainingen voor de Grote Prijs van Groot-Brittannië.

Ruim 85.000 autosportgekke Britten bevolkten vrijdag de bakermat van de autosport in het Verenigd Koninkrijk, dat dankzij een miljoeneninvestering is gered van de ondergang. In de tropische warmte konden ze een glimp opvangen van de Engelse kemphanen van McLaren, Lewis Hamilton en Jenson Button. Eerstgenoemde is na negen races leider in het wereldkampioenschap, de laatste is regerend wereldkampioen.

Hun bolides zijn speciaal voor de thuisrace voorzien van nieuwe aerodynamica, maar de effecten daarvan waren in de trainingen niet te zien. Vooral in de tweede sessie kwamen Hamilton (achtste tijd) en Button (dertiende tijd) flink tekort op de Red Bulls van Webber en de Duitser Sebastian Vettel. "De wagen is link op enkele plekken op het circuit, we hebben de balans nog niet gevonden'', erkende Button. "Gelukkig is de fabriek van McLaren dichtbij, dus we kunnen nog tot laat vanavond werken aan verbeteringen.''

Alonso

Mark Webber klokte tijdens de tweede vrije training 1 minuut en 31,234 seconden op het 5891 meter lange circuit. De Spanjaard Fernando Alonso was in zijn Ferrari een fractie langzamer: 1.31,626. Vettel, die vorig jaar de race op Silverstone won, reed de derde tijd (1.31,875), maar hij was wel de snelste in de ochtendsessie.

Webber klaagde na afloop niet: "De wagen loopt prima en ik ben ook wel te spreken over het nieuwe deel van het circuit. Daar zit wel wat uitdaging in'', zei de man, die twee weken geleden nog zwaar crashte op het circuit van Valencia. Zijn bolide botste achterop die van de Fin Heikki Kovalainen en maakte een salto in de lucht. "Dat was een bizar incident, maar ik heb er niets aan overgehouden, ook geen angst. Het hoort bij deze sport.''