En ineens ligt daar, tussen de diarree aan wielerboeken die zo kenmerkend is voor de periode van het jaar, een fotoboek met de titel ‘De stille ronde.’

De schitterende omslag nodigt uit het boek open te slaan om zo te lezen wat de achterliggende gedachte is. Die gedachte gaat onder meer over de hectiek van het grootste wielerevenement ter wereld en dat die hectiek ongekend is.

Zoete Franse broodjes

‘Nergens anders is de chaos, de drukte, de complexiteit en de energie groter dan tijdens de Tour de France. De spanning van het naderende peloton hangt de hele dag in de lucht. … Daar is de kopgroep!’ staat te lezen in het persbericht. Maar in dat soort berichten bakken uitgevers wel vaker zoete Franse broodjes.

Want in dit wielerboek is geen renner te zien. Wel foto’s van Marthein Smit die, ‘aangetrokken door het contrast tussen de leegte en de chaos’, bijna honderd pagina’s mocht vullen.

Stalen rossen

Denkend aan de Tour, wil de kijker heroïek zien. Renners die leiden. Of renners die lijden. Knechten, kopmannen en rassprinters. Ploegleiders. De reclamekaravaan. Mecaniciens die stalen rossen schoonspuiten na weer een helletocht. Daar gaat het om. Zij zijn de hoofdrolspelers.

Zij maken deel uit van het circus dat complete gezinnen uren lang laat wachten aan de rand van een weg, ergens in Frankrijk. Maar wat is er dan interessant aan foto’s die genomen zouden kunnen zijn op elke willekeurige plek, waar dan ook? Immers, de hoofdrolspelers ontbreken. En daarmee het lijdend voorwerp.

Aanzienlijke aanschafprijs

Natuurlijk zitten er heerlijke plaatjes bij. En wie er aan twijfelt of fotograaf Smit er wat van kan, moet zijn site maar eens bekijken. Maar om nu een heel boek te vullen met veredelde VVV-foto’s, ook nog eens tegen een aanzienlijke aanschafprijs. ‘Zijn foto’s van de locaties die hij aandeed, getuigen van een achtergebleven energie.’

Een energie die maar niet voelbaar wordt wanneer we de pagina’s omslaan. ‘De kleine aanwijzigingen in het landschap verraden een verhaal.’ Een verhaal dat niet leesbaar is, ook door het ontbreken van fotobijschriften.

Veel liever hadden we de foto’s van Smit gezien die hij (ongetwijfeld) maakte op dezelfde plekken toen het rondreizende circus langskwam. En dus in beeld was. Veel minder origineel, maar wel de kern van dat wat de Tour zo groots maakt.

Cijfer: 5

De stille ronde

Uitgever: Amstel Sport
Fotograaf: Marthein Smit
ISBN-nummer: 978-90-482-0058-0
Pagina’s: 96
Prijs: 29,90 euro