JOHANNESBURG - Bondscoach Bert van Marwijk kan zondag tijdens de finale op het WK tegen Spanje waarschijnlijk met een fitte spelersgroep geschiedenis schrijven.

De keuzeheer van het Nederlands elftal nam vrijdag na een besloten training met zijn volledige selectie afscheid van het sportcomplex van Wits University in Johannesburg, waar Oranje vanaf 7 juni naar tevredenheid oefende.

Het Nederlands elftal werkt zaterdag nog een laatste training in Zuid-Afrika af. Dat gebeurt in het kolossale Soccer City Stadium, waar de Britse scheidsrechter Howard Webb zondagavond om 20.30 uur het startsein voor de finale geeft.

Training

Wesley Sneijder, Arjen Robben, Dirk Kuijt en Rafael van der Vaart maken de afsluitende test voor de finale met Spanje weer volledig mee. Het viertal sloeg vrijdag uit voorzorg een deel van de groepstraining over.

Sneijder, Robben, Kuijt en Van der Vaart zijn niet de enige spelers van het Nederlands elftal met pijntjes. De meeste internationals merken de laatste weken dat het een lang en slopend seizoen is geweest.

Pijntjes voelen echter anders bij succes. De verworven finaleplaats op het WK werkt verzachtend bij fysieke ongemakken. Bovendien is het nu of nooit voor Oranje, dat 32 jaar heeft gewacht op een duel van dit kaliber.

Selectie

Het Nederlands elftal kent waarschijnlijk geen geheimen meer voor Spanje. Bondscoach Van Marwijk vertelt pas zondagmiddag aan zijn selectie welke elf spelers hij aan de finale laat beginnen.

Het is inmiddels een publiek geheim dat de basisformatie op twee plaatsen zal afwijken van de formatie die in de halve eindstrijd tegen Uruguay begon.

Van der Wiel

Gregory van der Wiel en Nigel de Jong komen terug van een schorsing. Demy de Zeeuw en Khalid Boulahrouz moeten daardoor weer op de bank plaatsnemen.

De Zeeuw trainde vrijdag weer volledig mee met het Nederlands elftal. Hij moest zich na de halve eindstrijd tegen Uruguay nog aan zijn gebit laten helpen.

Stekelenburg

Maarten Stekelenburg kan tijdens de finale ook gewoon het doel van Oranje verdedigen. Hij kreeg tijdens de halve finale tegen Uruguay zoveel last van zijn heup dat bondscoach Van Marwijk tweede doelman Michel Vorm liet warmlopen.

Stekelenburg liet na de krachtmeting met Uruguay al weten dat hij net als al zijn ploeggenoten de eindstrijd voor geen goud wil missen.

Vermoedelijke opstelling Nederland: Stekelenburg; Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen en Van Bronckhorst; Van Bommel en De Jong; Robben, Sneijder en Kuijt; Van Persie.

Bekijk onze WK-special