TILBURG - Willem II heeft de competitie in de eredivisie na de winterstop uitstekend hervat. Na de uitzege bij RKC Waalwijk pakte de kampioen der gelijke spelen thuis ook FC Groningen, 3-1. De overwinning op de degradatiekandidaat uit het noorden zou veel hoger zijn uitgevallen als Bombarda tegen zijn oude club wat fortuinlijker was geweest.

In dat geval was het duel ook veel eerder beslist dan pas elf minuten voor tijd bij de tweede treffer van international Landzaat. Na de vroege openingstreffer van Sjoekov (17e minuut) op een lange diagonaal van stopper Van Nieuwstadt kreeg Bombarda drie grote kansen.

Bij de eerste gleed de Argentijn naast bal op de lage voorzet van uitblinker Ceesay. Bij de tweede kans blokkeerde Allach zijn schot uit de draai en vloog de bal over. De derde kans was een prachtige omhaal tegen de lat.

FC Groningen, het eerste halfuur zeer matig voetballend, zwijnde en veerde overeind. In de 38e minuut kwam de ploeg zowaar gelijk. Broerse werd op links vrijgelaten. Hij kreeg de bal van Tuhuteru die doorsprintte en zelf van dichtbij inschoot, 1-1.

Reputatie

Willem II heeft dit seizoen de reputatie voorsprongen vaak te verspelen. Er resteerde nog genoeg tijd. De tweede helft begon weer met pech voor Bombarda. Hij kopte in de 50e minuut van dichtbij in, maar zag Allach met de arm redden. Scheidsrechter Van Egmond was niet in voor een strafschop.

Een minuut later was hij het nog steeds niet toen Floren Ceesay neerhaalde. Hij wuifde de overtreding weg alsof het een 'Schwalbe' was, maar zijn grensrechter Van der Pas vlagde hem terug en liet Van Egmond de bal op de stip leggen.

Darm

Landzaat schoot raak, nadat de Groningse protesten waren geluwd, 2-1. Later betichtte de Groningse coach Lodeweges scheidsrechter Van Egmond van lafheid. 'Een ongelooflijke schande', brieste hij na afloop. Hij noemde de grensrechter 'een lange darm.'

De 2-1 was het breekpunt in een matige wedstrijd. FC Groningen nam daarna veel risico. Willem II's doelman De Vlieger voorkwam een tweede gelijkmaker door een schot van Johansson te keren. Elf minuten voor tijd maakte Landzaat zijn tweede, op aangeven van Ceesay, profiterend van de ruimte.

De dikwijls geplaagde coach Westerhof van Willem II was blij met weer drie punten; "Het hoeft ook niet altijd mooi te zijn. Landzaat was onze beste man. Hij heeft zich weer kandidaat gesteld voor het Nederlands elftal."

/DOSSIEREredivisie