EPERNAY - De 188 overgebleven deelnemers aan de Ronde van Frankrijk zijn donderdag om 12.50 uur begonnen aan de vijfde etappe, een rit over 187,5 kilometer van Epernay naar Montargis.

Hoewel de rit niet al te zwaar is, zijn de omstandigheden dat wel. Bij de start was het al 30 graden en de temperatuur loopt in de middag verder op.

In de eerste 40 kilometer staan twee klimmetjes van de vierde categorie op het routeschema. Daarna is het vrijwel vlak richting Montargis, dat vijf jaar geleden ook al finishplaats was in de Tour.

De Australische sprinter Robbie McEwen kwam toen als eerste over de streep. De kans is groot dat de rit van donderdag ook weer uitdraait op een massasprint. De Italiaan Alessandro Petacchi was oppermachtig in de twee sprints tot nu toe in de Tour.

De Zwitser Fabian Cancellara draagt de gele trui, het groen zit om de schouders van de Noor Thor Hushovd. Jérôme Pineau uit Frankrijk is in het bezit van de bolletjestrui. Amets Txurruka gaat niet meer van start. De Spanjaard brak woensdag bij een val een sleutelbeen.

Lees alles over de Tour op onze special