AMSTERDAM - Na het mislukte USF1-project is er opnieuw een Amerikaanse gegadigde om in 2011 met een team deel te nemen aan de Formule 1. De Cypher Group heeft zich officieel kandidaat gesteld om volgend jaar in de pitsstraat van de koningsklasse te verschijnen.

De Cypher Group heeft ook al een coureur aan zich gebonden; Jonathan Summerton moet een van de rijders worden van de nieuw te formeren renstal, die volgens geruchten uit veel leden van het ter ziele gegane USF1 zal bestaan.

De verklaring van het Amerikaanse project luidt als volgt: "We hebben ons officieel kandidaat gesteld en hopen dat we snel worden geselecteerd door de FIA als het dertiende team dat deelneemt aan het Formule 1-seizoen van 2011. We willen het Amerikaanse rood, wit en blauw terugbrengen in de Formule 1."

Summerton

Coureur Summerton heeft onder meer overwinningen geboekt in de Euroseries Formule 3 (1) en de A1GP (ook 1). Dit jaar kwam hij zonder noemenswaardig succes uit in de Amerikaanse Indy Light-Series.

De Cypher group heeft veel vertrouwen in de 22-jarige coureur uit Florida. "Jonathan is in staat om het op te nemen tegen de beste Formule 1-coureurs en we hopen dat we hem een competitieve wagen kunnen geven."

Concurrentie

De renstal heeft flinke concurrentie voor de laatste plek op de Formule 1-grid. Ook het Spaanse Epsilon Euskadi en het Servische Stefan GP dingen net als vorig jaar weer mee. Het Italiaanse Durango is de vierde serieuze kandidaat.

De Franse inschrijving ART Grand Prix, dat onder meer uitkomt in de GP2 en de Euroseries Formule 3, trok zich woensdag terug. Het team, dat onder meer gerund wordt door Nicolas Todt, de zoon van FIA-voorzitter Jean Todt, krijgt de financiering niet rond.