AMSTERDAM - Alessandro Petacchi heeft woensdag de vierde etappe in de Tour de France gewonnen. De Italiaanse veteraan won verrassend de sprint van topfavorieten als Mark Cavendish, Oscar Freire en Thor Hushovd.

Achter Petacchi legde Julian Dean beslag op de tweede plaats, Edvald Boasson Hagen werd derde. Hushovd (9) en Freire (10) eindigden nog net in de top tien. Cavendish vindt zijn naam terug op de teleurstellende twaalfde plaats.

Hushovd behoudt de leiding in de strijd om het puntenklassement. De Noor in de groene trui ziet Petacchi, die ook al de eerste etappe van de Tour op zijn naam schreef, echter rap naderen.

Stunt

De etappe van Cambrai naar Reims voltrok zich zonder enige noemenswaardige feiten. Vijf renners reden al snel weg bij het peloton en wisten tot de laatste drie kilometer stand te houden.

Een stunt zat er echter nooit in. Het peloton hield de kopgroep, met de Spanjaard Inaki Isasi als best geklasseerde renner, de hele rit kort aan de lijn. De maximale voorsprong bedroeg slechts een kleine vier minuten.

Gesink

Kopman Robert Gesink van Rabobank kreeg in de laatste kilometers een lekke band en kwam daardoor op achterstand binnen, maar omdat het technische ongemak op minder dan drie kilometer van de streep gebeurde liep Gesink geen tijdverlies op.

In de strijd om de gele trui en de bolletjestrui veranderde niets. Donderdag gaan zowel Fabian Cancellara (geel) als Jerome Pineau (bolletjes) in de vlakke rit naar Montargis van start in hun gekleurde tricot.

Lees alles over de Tour op onze special

Vierde etappe Tour de France