AMSTERDAM - Thor Hushovd heeft de derde etappe in de Tour de France gewonnen. In de 213 kilometer lange rit van Wanze naar Porte du Hainaut, die het peloton over zeven kasseienstroken voerde, won de Noor de sprint van een kopgroep met zeven rijders.

Sylvain Chavanel moest zijn gele trui afstaan aan Fabian Cancellara. De Zwitser had de trui na de proloog ook al in zijn bezit, maar raakte hem na de etappe naar Spa van maandag kwijt aan de Fransman.

De Canadees Ryder Hesjedal leek lange tijd op de etappewinst af te stevenen. De coureur in dienst van Garmin zat mee in een vroege ontsnapping en wist op de kasseien bij zijn medevluchters weg te rijden.

Feeststemming

In de laatste tien kilometer werd hij echter ingehaald door een groep met onder meer Andy Schleck, Fabian Cancellara en Cadel Evans. De Luxemburger en de Australiër wonnen daarmee tijd op hun belangrijkste rivalen in het algemeen klassement.

Bradley Wiggins, Denis Mentsjov en Alexandre Vinokoerov gaven iets minder dan een minuut toe. Alberto Contador verloor iets meer dan één minuut.

Van feeststemming zal bij Team Saxo Bank na de tijdwinst van Andy Schleck en het geel voor Cancellara echter geen sprake zijn. Frank Schleck, één van de kopmannen van de ploeg, kwam op 25 kilometer van de streep hard ten val. Hij kon zijn weg niet meer vervolgen en ligt uit de Tour.

Armstrong

Lance Armstrong reed in de slotfase van de etappe lek. De Amerikaan slaagde er niet meer in om terug te keren aan de kop van het veld. Armstrong geeft nu bijna een minuut toe op zijn grootste concurrent, Alberto Contador, in het algemeen klassement.

Lees alles over de Tour op onze special