SPA - Sylvain Chavanel heeft maandag de Ronde van Frankrijk naar zijn hand gezet. De Fransman van Quick Step won de tweede etappe, van Brussel naar Spa.

Hij kwam na 201 kilometer solo over de streep. Chavanel had voldoende voorsprong om Fabian Cancellara uit de gele leiderstrui te rijden.

Het peloton met Cancellara arriveerde op zo'n vier minuten aan de streep. Er werd door de grote groep renners niet meer gesprint om de overige plaatsen.

De slotfase van de etappe werd ontsierd door een serie valpartijen tijdens de afdaling van de Stockeu. Een van de belangrijkste slachtoffers was de Luxemburger Andy Schleck, een van de kandidaten voor het podium in Parijs.

Achterstand

Het peloton werd uiteengeslagen in diverse groepen, waarbij Alberto Contador, Lance Armstrong en de broers Schleck op achterstand geraakten. Uiteindelijk kwamen de groepen weer bij elkaar, omdat vooraan niet werd doorgereden.

''Uit respect voor de slachtoffers van de val is er niet gereden'', verklaarde Cancellara voor de Belgische televisie. ''Er is terecht gewacht.''

Geen idee

Sylvain Chavanel had geen idee wat er achter hem gebeurde. De Fransman raakte in april bij de aansprekende klassieker Luik-Bastenaken-Luik flink gewond toen hij in de finale op een volgwagen knalde. Door een schedelbasisfractuur was hij enige tijd uitgeschakeld.

In dezelfde regio was hij maandag een van de vroege aanvallers. Een groep van acht renners reed al snel na de start in Brussel weg. Chavanel bleef uiteindelijk alleen over aan kop.

Tweede zege

Voor de Fransman was het zijn tweede ritzege in de Tour de France. In 2008 won hij de rit naar Montluçon. In het algemeen klassement heeft Chavanel een voorsprong van een kleine drie minuten op Cancellara.

Lees alles over de Tour de France op onze special