EINDHOVEN - Gesteund door de tweede zege op AEK Athene (2-0) mag PSV weer dromen over een primeur in de clubgeschiedenis. De landskampioen is niet alleen nagenoeg zeker van de derde plek in de eindrangschikking en het daaraan verbonden ticket voor de derde ronde van de UEFA-beker. De ploeg bepaalt ook nog zelf of het verder bekert in de competitie waarin het al zes keer te licht is bevonden.

Met nog een uitwedstrijd bij Monaco en een thuisduel met Deportivo la Coruña voor de boeg heeft PSV vijf punten meer dan nummer laatst AEK Athene. De landskampioen heeft drie punten minder dan de eerstvolgende, Franse, tegenstander. Het verschil met Deportivo bedraagt nog maar een enkel puntje.

Onbeholpen

Met Lucius en Ooijer als vervangers voor de geblesseerde centrale middenvelders Van Bommel en Vogel en de Koreaan Park voor de gekwetste Rommedahl bezorgde PSV het thuispubliek tot de openingstreffer van Bouma in de 51e minuut een déja vu. De Eindhovenaren bewogen ietwat onbeholpen en besluitloos over de eigen grasmat en konden de kwalitatief mindere tegenstander nauwelijks pijn doen.

Ook op bezoek bij PSV kon het bezoekende AEK Athene niet camoufleren waarom het na zestien optredens in de Champions League nog steeds wacht op de eerste overwinning. Een blik op het lijstje met gescoorde doelpunten in het toernooi voor beste clubteams in Europa leert ook wel iets over de kwaliteit van de club. AEK Athene scoort gemiddeld nog geen doelpunt in twee uur voetbal.

Balbezit

In het nagenoeg uitverkochte Philips-stadion slaagden de bezoekers er nauwelijks in de bal vier keer naar elkaar toe te spelen. PSV koesterde maar liefst 67 procent van de eerste helft balbezit. De landskampioen speelde echter zo traag dat de overbezette Griekse defensie zich steeds weer rond het strafschopgebied kon groeperen. Daarbij was Kezman in de Champions League opnieuw geen schim van de spits die op nationaal niveau grossiert in treffers.

Kezman

De Serviër bleef voor de twaalfde keer op rij zonder doelpunt. Zijn laatste treffer in de Champions League dateert alweer uit 16 oktober 2001. PSV was toen te gast bij Lazio Roma. Ook tegen de Grieken kreeg Kezman alle gelegenheid iets aan zijn tegenvallende moyenne in de Champions League te doen. Al na 42 seconden kwam hij net een paar centimeters tekort om een voorzet van Robben binnen te werken. In de 25e minuut liet Kezman in kansrijke positie de bal van zijn voet stuiteren. Weer vijf minuten later mocht de Serviër op aangeven van Bouma alleen op Mihailidis aflopen. Hij schoot echter op het lichaam van de Griekse doelman.

Bouma, ook al succesvol tijdens de door PSV verloren thuiswedstrijd tegen Monaco (1-2), had minder kansen nodig. De geboren Helmonder promoveerde in de 51e minuut een door Robben goed getrapte hoekschop tot de openingstreffer. De in zijn jacht op een treffer niet egoïstische Kezman bood Robben twaalf minuten later een niet te missen kans: 2-0. Nauwelijks zichtbaar voor het feestende thuispubliek werd Tsiartas even later nog even erg gevaarlijk. Gelukkig voor de thuisclub zag de Oostenrijkse arbiter Plautz niet dat Waterreus de bal achter de lijn weghaalde.