LONDEN - Rafael Nadal heeft zondag voor de tweede keer in zijn loopbaan Wimbledon gewonnen. De Spaanse nummer twee van de plaatsingslijst was in de finale te sterk voor de als twaalfde geplaatste Tomas Berdych uit Tsjechië: 6-3 7-5 6-4.

Nadal, nummer één van de wereld, was in 2008 ook de beste op het gras in Londen. Afgelopen jaar moest hij zich geblesseerd afmelden en ging de titel naar Roger Federer.

De Zwitserse nummer één van de plaatsingslijst werd bij deze editie in de kwartfinale uitgeschakeld door Berdych.

Breekkansen

In de halve finale versloeg Berdych de als derde geplaatste Novak Djokovic uit Servië. In zijn eerste grandslamfinale slaagde hij er amper in om het Nadal echt moeilijk te maken. Alleen aan het begin van de tweede set kreeg Berdych drie breekkansen, maar die benutte hij niet.

Nadal brak de service van zijn opponent twee keer in de eerste set. Daarna was één break telkens voldoende om de laatste twee sets naar zich toe te trekken.

Moeizaam

Nadal kwam tijdens het toernooi moeizaam op gang. In de tweede ronde had de gravelspecialist vijf sets nodig om zich te ontdoen van Robin Haase. Ook in de derde ronde slaagde hij er pas na vijf sets in zich te ontdoen van Philipp Petzschner uit Duitsland.

Vanaf de vierde ronde ging het niveau van Nadal omhoog. Alleen de Zweedse hardhitter Robin Söderling kon nog een set van hem winnen.

Het betekende de achtste grandslamzege van Nadal, die daarmee op gelijke hoogte komt met de legendarische oud-spelers Fred Perry, Jimmy Connors, André Agassi, Ivan Lendl en Ken Rosewall. De 24-jarige tennisser uit Mallorca won naast zijn twee titels op Wimbledon vijf keer Roland Garros en een keer de Australian Open. Eind augustus begint Nadal de jacht op zijn eerste eindzege bij de US Open.

Nadal pakt tweede titel op Wimbledon