AMSTERDAM – Spanje heeft zich voor de tweede keer in de historie geplaatst voor de halve finales van het WK. De regerend Europees kampioen was in het Ellis Park Stadion in Johannesburg met 1-0 te sterk voor Paraguay. Topscorer David Villa schoot zijn ploeg vlak voor tijd naar de zege.

In de strijd om een plaats in de finale treft de ploeg van bondscoach Vicente del Bosque Duitsland dat eerder op de dag Argentinië met 4-0 verpulverde.

Paraguay begon brutaal aan de wedstrijd. Jonathan Santana loste na een goede combinatie binnen de minuut het eerste schot op het vijandelijke doel. Keeper Iker Casillas had weinig moeite met de poging van buiten de zestien.

Weinig gevaar

Spanje stelde daar in de openingsfase nagenoeg niets tegenover. Het eerste Europese gevaar kwam na bijna een half uur van de voet van Xavi. De middenvelder van Barcelona mikte de bal van een meter of 25 net over het doel van de tot op dat moment pas één keer gepasseerde Justo Villar.

Spanje nam langzaam maar zeker het heft in handen, maar ook nu leidde dit niet tot grote kansen. Vijf minuten voor de thee dacht Paraguay op voorsprong te komen toen Nelson Valdez vrij voor het doel van Casillas aangespeeld werd en de bal langs de keeper schoot.

Het doelpunt werd echter afgekeurd door scheidsrechter Carlos Batres uit Guatamala omdat Valdez' kompaan in de spits Oscar Cardozo buitenspel stond. Dat beide ploegen zonder treffers richting de kleedkamer gingen, was dan ook het logische gevolg.

Knotsgekke fase

Na rust veranderde er weinig aan het spelbeeld. Del Bosque keek het nog tien minuten aan, maar slachtofferde toen de wederom teleurstellende spits Fernando Torres ten faveure van middenvelder Cesc Fabregas. Direct volgde een knotsgekke fase in de wedstrijd.

Nog geen minuut na de wissel kreeg Paraguay dé kans op de openingstreffer. Gerard Pique trok Cardozo opzichtig aan de arm, waarna de arbiter niets anders kon doen dan de bal op de stip te leggen. De spits tartte het lot door de penalty zelf te nemen. Hij verschalkte Casillas niet.

In de daaropvolgende aanval legde Batres de bal nogmaals op elf meter, maar nu aan de andere kant. Xabi Alonso scoorde overtuigend, maar de scheidsrechter trok opnieuw de hoofdrol naar zich toe door de strafschop over te laten nemen.

Opnieuw nemen

De arbiter oordeelde dat de Spanjaarden te snel ingelopen waren toen de middenvelder aanlegde. In de herkansing lukte het Alonso niet om raak te schieten. Villar plukte de bal uit de benedenhoek.

Beide ploegen gingen vervolgens nadrukkelijker op jacht naar een doelpunt. Ondanks dat dit tot meer ruimte op het veld leidde, ontstonden er weinig uitgespeelde kansen. Spanje was nog het dichtst bij een doelpunt, maar het harde afstandschot van Xavi verdween naast het doel.

Toen de wedstrijd af leek te stevenen op een verlenging viel de beslissing alsnog. Andres Iniesta dribbelde schitterend door de Paraguayaanse defensie. In plaats van zelf te schieten legde hij goed af op de vrijstaande invaller Pedro.

Topscorer

De jongeling schoot gericht in de linkerhoek, maar raakte de paal. Villa was er echter als de kippen bij en plaatste de bal via de binnenkant van zowel de rechter- als de linkerpaal in het doel.

Het betekende de vijfde treffer van het toernooi voor de spits die vanaf komend seizoen de kleuren van Barcelona verdedigt. Hij voert de topscorerslijst daarmee in zijn eentje aan.

De zege van Spanje kwam nog één keer in gevaar toen Casillas de bal uit zijn handen liet glippen waarna deze voor de voeten van Roque Santa Cruz viel. De aanvaller wist zijn ploeg echter niet terug in de wedstrijd te brengen.

Paraguay - Spanje