ROTTERDAM - Fabian Cancellara heeft zaterdag in Rotterdam de proloog van de Ronde van Frankrijk gewonnen.

De Zwitser legde de 8,9 kilometer af in 10.00 minuten, een gemiddelde van 53,4 km/uur. Het leverde hem tevens de gele leiderstrui op. Het is de vierde proloogzege in de Tour van Cancellara in zijn loopbaan.

Cancellara was tien seconden sneller dan de Duitser Tony Martin. De Brit David Millar eindigde op 20 seconden als derde. Zevenvoudig tourwinnaar Lance Armstrong (38) reed naar de vierde plaats. De Amerikaan gaf 22 tellen toe.

De Spanjaard Alberto Contador, vorig jaar winnaar van de Tour de France, eindigde als zesde. Zijn achterstand op Cancellara bedroeg 27 seconden.

Terpstra

Beste Nederlander was Niki Terpstra, die een tijd reed van 10.36. De renner van Milram eindigde daarmee als zestiende. Nederlands hoop voor het klassement Robert Gesink leverde 51 tellen in. De meeste renners hadden in Rotterdam last van de regen. Pas tegen het einde van de proloog werd het droger.

Tony Martin nam de gok vroeg te vertrekken. De Duitser was onlangs al de sterkste in een tijdrit in de Ronde van Zwitserland. ''Hij is één van de beste tijdrijders ter wereld'', complimenteerde Robert Gesink de Duitser van Columbia.

Martin moest lang wachten of hij nog verslagen zou worden. Erkende specialisten als de Brit Bradley Wiggins, dit jaar al winnaar van de proloog van de Ronde van Italië in Amsterdam, gingen op de natte wegen ten onder in het gevecht.

Geel

Uiteindelijk lukte het één renner om Martin nog van het geel af te houden. De gedoodverfde favoriet Cancellara had na ruim 4 kilometer al een kleine voorsprong op het schema van de Duitser.

Uiteindelijk was de Zwitserse wereldkampioen tijdrijden, die eerder dit seizoen te maken kreeg met speculaties dat hij een motortje in zijn fiets gebruikte, toch 10 seconden sneller.

Boom

Lars Boom kwam niet aan een topklassering toe. De jonge Rabo-renner, die eerder dit seizoen de proloog van de Franse rittenkoers Parijs-Nice naar zich toetrok, reed in Rotterdam 44 seconden langzamer dan de winnaar. ''Ik had geen verwachtingen'', zei Boom. ''Het was niet echt geweldig.''

Klassementsrenner Robert Gesink deed het niet slecht op de natte wegen. Voortgestuwd door een hels kabaal dat de talloze toeschouwers produceerden verloor hij bijna een minuut.

''Ik ben natuurlijk geen renner die hier kan winnen. Maar het ging best goed.''

Lees alles over de Tour op onze special

Bekijk lezersfoto's van de Tour op NUfoto