AMSTERDAM – Duitsland heeft via een 4-0 overwinning op Argentinië de halve finale van het WK bereikt. De ploeg van bondscoach Joachim Löw was veel te sterk voor de Argentijnen, die nauwelijks een uitgespeelde kans wisten te creëren.

Thomas Müller, Arne Friedrich en twee keer Miroslav Klose maakten de doelpunten voor de sterke Duitsers. Zij spelen nu in de halve finale tegen de winnaar van het duel tussen Paraguay en Spanje.

Duitsland startte fel aan de wedstijd in Kaapstad . In de derde minuut al kopte Thomas Müller de Duitsers op voorsprong na een indraaiende vrije trap van Bastian Schweinsteiger. Doelman Sergio Romero van Argentinië kwam niet uit zijn doel en was daardoor mede verantwoordelijk voor de snelle tegentreffer.

De Argentijnse verdediger Ottamendi had in de beginfase duidelijk moeite met de Duitse aanvallers . Een harde tackle op Podolski leverde de Argentijn na tien minuten al een gele kaart op.

Misverstand

Een misverstand in de Argentijnse verdediging leidde de tweede grote kans in voor de Duitsers. Thomas Müller veroverde de bal en gaf voor op de vrij staande Klose op de penaltystip. Die schoot de bal net over het doel van Romero.

Lionel Messi speelde een vrij onzichtbare wedstrijd. Zijn passes kwamen niet altijd aan en de dribbelacties waar de sterspeler om bekend staat waren er nauwelijks.

Geschorst

Uitblinker aan Duitse kant Thomas Müller kreeg in de zesendertigste minuut geel voor een handsbal. Hij mist daardoor de halve finale. Opvallend genoeg zag de scheidsrechter de handsbal die Lionel Messi vlak daarvoor maakte volledig over het hoofd.

De Argentijnen kregen in de tweede helft steeds meer ruimte van de Duitsers, maar echt uitgespeelde kansen wisten ze niet te creëren. De afstandschoten van Tevez en Higuain waren te zwak om het de Duitse doelman Neuer moeilijk te maken.

Steekpass

In de tegenaanval was Duitsland nog steeds erg gevaarlijk. In de zevenenzestigste minuut leidde een van die Duitse counters tot de 2-0. Müller gaf een geniale steekpass op Podolski, die daarna de bal voor kon geven op de vrij staande Klose.

Romero probeerde de voorzet nog te onderscheppen, maar dat was tevergeefs. De spits kon de bal eenvoudig het doel in lopen en maakte daarmee zijn dertiende doelpunt op een WK-eindronde.

Door de 2-0 leek het geloof een beetje verdwenen te zijn bij de ploeg van Maradona. Dat werd nog erger toen Schweinsteiger aan een prachtige rush begon door het strafschopgebied. Hij liep vier Argentijnen voorbij, waarna hij vrij kon voorgeven op de meegekomen Friedrich. De verdediger kon de bal eenvoudig in het lege doel tikken en maakte daarmee zijn eerste doelpunt als international.

Teleurstelling

De teleurstelling droop van de gezichten af bij de machteloze Argentijnen. Maradona tuurde steeds zuurder kijkend naar de wedstrijd. Mascherano liet zijn frustratie blijken door nog een harde overtreding te maken op Podolski, waarvoor hij terecht geel kreeg.

Alsof het nog niet erg genoeg was voor Maradona en de zijnen, maakte Klose er vlak voor tijd ook nog 4-0 van. Een prachtige voorzet van Özil schoot de topschutter in een keer uit de lucht achter Romero.

Duitsland - Argentinië