AMSTERDAM - Joris Mathijsen en Robin van Persie zijn op tijd fit voor de halve finale van het WK tegen Uruguay, dinsdagavond in Kaapstad.

De twee internationals van het Nederlands elftal raakten vrijdag geblesseerd, maar een scan in het ziekenhuis bracht zaterdag geen ernstige schade aan het licht. Dat maakte de KNVB bekend.

Mathijsen raakte in de warming-up voor de kwartfinale tegen Brazilië geblesseerd aan de knie. De centrumverdediger werd vervangen door André Ooijer.

Van Persie beschadigde tijdens het gewonnen duel met de vijfvoudig wereldkampioen (2-1) een pees bij zijn elleboog. Uit medisch onderzoek kwam zaterdag echter niks ernstigs aan het licht.

Goed gestemd

Van Persie liet direct na de wedstrijd tegen Brazilië al stellig weten dat hij de halve eindstrijd niet zal missen.

Bondscoach Bert van Marwijk was zaterdag tijdens een drukbezochte persconferentie, enkele uren voordat de uitslag van het onderzoek bekend werd, ook goed gestemd over de inzetbaarheid van zijn spits. ''Wat betreft Robin ben ik heel positief.''

Stekend gevoel

Mathijsen heeft al langer last van zijn knie. Van Marwijk: ''Hij kon echter wel gewoon voetballen. Het ging eigenlijk ook steeds beter, maar tijdens de warming-up van het duel met Brazilië kreeg hij opnieuw last. Dan moet je geen risico nemen.''

Mathijsen voelde bij het neerkomen na een sprong een stekend gevoel in zijn knie. ''Elke stap deed pijn'', verklaarde de verdediger van Hamburger SV naderhand.

''Ik ging naar binnen en daar probeer je er nog alles aan te doen. Maar als je merkt dat het niet gaat, moet je zo professioneel zijn om te zeggen dat je niet kan spelen. Mijn wereld stortte even in. Hier heb je alles voor gedaan. Alles valt even in duigen.''

Van Marwijk kan dinsdag niet beschikken over rechtsback Gregory van der Wiel en verdedigende middenvelder Nigel de Jong, die beiden een schorsing uitzitten.

Blessures Uruguay

Uruguay heeft in aanloop naar de wedstrijd van dinsdag eveneens blessurezorgen. Aanvoerder Diego Lugano raakte vrijdag tijdens de kwartfinale tegen Ghana geblesseerd aan zijn knie, middenvelder Nicolas Lodeiro (Ajax) liep een gekneusde voet op.

Een scan moet de ernst van de blessure van Lugano uitwijzen. De centrumverdediger is een van de belangrijkste spelers bij de Zuid-Amerikanen. Lugano werd tegen Ghana vervangen door Andres Scotti.

Lodeiro kwam na rust in het veld. De Ajacied, die zich nauwelijks kon onderscheiden, ondergaat de komende dagen tests om vast te stellen of hij dinsdag kan voetballen.

Hersenschudding

Bondscoach Oscar Tabarez moet het tegen Oranje in ieder geval doen zonder Luis Suarez en Jorge Fucile, die geschorst zijn voor de halve finale.

Fucile heeft bovendien een hersenschudding, opgelopen bij een val tijdens de wedstrijd. ''We houden zijn gezondheidssituatie scherp in de gaten'', liet de teamarts van Uruguay zaterdag weten.