WASHINGTON - De Amerikaanse renner Floyd Landis heeft opnieuw zware beschuldigingen geuit richting zijn oud-ploeggenoot Lance Armstrong over doping.

 In een artikel onder de kop 'Blood Brothers' gaat de Amerikaan in de krant Wall Street Journal nog dieper in op volgens hem ''systematisch dopegebruik'' bij het team US Postal, waar groeihormonen, epo, testosteron en epo zouden zijn gebruikt.

Volgens de krant hebben ook drie andere oud-renners van de ploeg verklaard dat er sprake was van doping in de tijd dat Armstrong, die zaterdag in Rotterdam van start gaat in de Tour, de kopman was van US Postal.

Eén coureur heeft ook toegeven dat hij heeft gebruikt. Een aantal andere renners heeft echter gezegd dat ze nooit hebben gezien dat er ontoelaatbare dingen werden gedaan.

Dopingtest

Landis geeft aan dat tijdens de Tour van 2004, die Armstrong won, sprake was van prestatiebevorderende bloedtransfusies. Hij zou daarvoor ook diverse bewijzen hebben overlegd.

De Amerikaan, die werd geschorst na een positieve dopingtest tijdens de Tour van 2006 en vervolgens zijn tourzege moest inleveren, onthult ook dat fietsen van renners werden verkocht om van de opbrengst verboden middelen te kopen.

Grote onzin

Landis heeft Armstrong al eerder beschuldigd. De zevenvoudig tourwinnaar deed de verhalen van zijn oud-ploeggenoot toen af als grote onzin. Ook nu liet Armstrong zich zaterdag in Rotterdam in dezelfde bewoordingen uit.

''In het artikel herhaalt Landis zijn valse beschuldigingen. Hij beschadigt veel succesvolle mensen in de wielerwereld, maar hij is zelf totaal niet geloofwaardig. Al jaren wordt er rond de Tour met verhalen geprobeerd voor onrust te zorgen. Dat is nu niet veel anders.''

Geen energie

Armstrong wilde er daarom verder geen energie meer in steken.

''Ik heb tijdens mijn laatste Tour al genoeg aan mijn hoofd en ik wil me na mijn afscheid weer richten op de strijd tegen kanker. Ik heb helemaal geen zin meer om me nog langer met deze sensatiezoeker bezig te houden.''