AMSTERDAM - Uruguay is dinsdagavond in Kaapstad de tegenstander van het Nederlands Elftal in de halve finale van het WK.

De Zuid-Amerikanen wonnen vrijdag in het Soccer City Stadion in Johannesburg na een 1-1 gelijkspel na 120 minuten in de noodzakelijke strafschoppenserie met 4-2 van Ghana.

John Mensah en Dominic Adiyiah misten aan Ghanese kant. ook de Uruguayaan Maximiliano Pereira wist het net niet te vinden, maar hij werd gered door invaller Sebastián Abreu die de beslissende strafschop met een stiftje door het midden binnen schoot.

Uruguay beter

Ghana leek Uruguay in het eerste half uur geen moeilijke avond te gaan bezorgen. De Afrikanen kwamen er aanvallend gezien amper aan te pas.

Doelman Richard Kingson capituleerde echter niet op de inzetten van Luis Suarez en zijn eigen aanvoerder Mensah.

Een kwartier voor rust kreeg Ghana de eerste grote kans van de wedstrijd. Isaac Vorsah kopt uit een corner net naast de kruising.

Licht gezien

De ploeg leek het licht gezien te hebben en kreeg nog geen minuut later via Asamoah Gyan een grote kans. De spits schoof de bal langs de verkeerde kant van de paal.

Ghana kwam in de slotseconde van de eerste helft op voorsprong. Middenvelder Sulley Muntari die nog niet eerder in de basis had gestaan en in dit duel de geschorste Dede Ayew verving, schoot de bal van ruim dertig meter laag langs keeper Fernando Muslera.

Diego Forlan

Tien minuten na de rust trok Uruguay de stand weer gelijk. Diego Forlan krulde een vrije trap vanaf de linkerkant van het strafschopgebied langs de mistastende Ghanese goalie Richard Kingson.

Beide ploegen gingen vervolgens op jacht naar de tweede treffer. De Zuid-Amerikanen kregen net als in het begin van de eerste helft de beste kansen.

Suarez en Forlan waren dicht bij een doelpunt. De twee aanvallers wisten echter niet te scoren, waardoor een verlenging overmijdelijk was.

Vermoeidheid

De vermoeidheid sloeg in het extra half uur toe. Veel kansen werden er dan ook niet meer gecreëerd. Desondanks kreeg Ghana in de laatste minuut van de verlenging een uitgelezen mogelijkheid op de overwinning.

Suarez sloeg de bal met de hand uit het eigen doel, waarna de Portugese scheidsrechter Olegario Benquerenca niets anders kon dan de Ajacied met rood van het veld te sturen en de bal op de stip te leggen.

Asamoah Gyan, die dit toernooi al twee keer eerder trefzeker was vanuit een penalty, schoot echter op de lat. De noodzakelijke strafschoppenserie moest dan ook alsnog de beslissing brengen. De tweevoudig wereldkampioen trok daarin aan het langste eind.

Uruguay - Ghana