LONDEN - De internationale federatie FINA heeft besloten alle urinemonsters van de wereldkampioenschappen zwemmen afgelopen zomer in Barcelona op de nieuwe chemische drug THG te testen. Het gaat om 312 stalen van deelnemers aan het zwemmen, schoonspringen, kunstzwemmen en waterpolo. De FINA heeft tot de nacontroles besloten na uitvoering beraad met juristen en dopingexperts.

Het Internationaal Olympisch Comité onderzoekt nog of de urinemonsters die van topsporters zijn afgenomen bij de Olympische Winterspelen in Salt Lake City 2002 nog een keer kunnen worden getest op de moderne steroïde tetrahydrogestrinon (THG).

De wereldvoetbalbond FIFA heeft dit ook besproken maar afgewezen. De urinemonsters van voetballers waarin geen verboden stoffen zijn aangetroffen, werden na dertig dagen vernietigd. De internationale atletiekfederatie IAAF is nog altijd wel van plan de urinemonsters die zijn afgenomen bij de WK in Parijs te hertesten op de aanwezigheid van THG. Ook heeft de IAAF aangekondigd coaches te schorsen als zij atleten hebben aangemoedigd THG te nemen.

Het IOC-laboratorium in Los Angeles ontwikkelde in de afgelopen zomer de dopingtest op THG. Bij de Amerikaanse kampioenschappen werden verscheidene atleten betrapt, onder wie veelvoudig middenafstandkampioene Regina Jacobs, kogelstoter Kevin Toth en kogelslingeraar John McEwen. Ook bij de Britse sprinter Dwain Chambers is THG in de urine aangetroffen. Hij reageerde positief tijdens een onverwachte controle vlak voor de WK atletiek in Parijs.