AMSTERDAM – Na drie kwartier voetballen in Port Elizabeth staat het Nederlands elftal met 0-1 achter in het kwartfinaleduel met Brazilië. De Zuid-Amerikanen waren de gevaarlijkste ploeg.

Oranje kende een flinke tegenslag vlak voor de aftrap. Joris Mathijsen moest geblesseerd afhaken, Andre Ooijer verving hem naast Johnny Heitinga

De Brazilianen begonnen fel aan het duel. Binnen twee minuten moest de Japanse scheidsrechter Yuichi Nishimura al twee Brazilianen waarschuwen na stevige charges.

Het Nederlandse centrale blok achterin gaf na negen minuten niet thuis, toen Robinho met een mooie pass van de opgelapte Felipe Melo dwars door het midden van het speelveld werd vrijgespeeld voor Maarten Stekelenburg, die het schot van de spits niet kon keren: 0-1.

Kuijt

Het werd na die treffer een open wedstrijd, waar Dirk Kuijt enkele malen kon doorbreken over de linkerkant, maar de Zuid-Amerikanen de gevaarlijkste momenten hadden.

Zo kreeg centrale verdediger Juan een grote kans na een afgeslagen corner, maar hij schoot hoog over. Teamgenoot Kaká was er ook erg dichtbij met een afgemeten schot op doel. Maarten Stekelenburg tikte de bal in een uiterste poging buiten zijn doel.

Gaandeweg de eerste helft groeide het zelfvertrouwen bij Brazilië en kwam Oranje er steeds minder aan te pas.

Johnny Heitinga en Michel Bastos kregen voor de onderbreking een gele kaart.

Nederland - Brazilië