PORT ELIZABETH - Het Nederlands elftal begint vrijdagmiddag om 16.00 uur met een ongewijzigde ploeg aan de kwartfinale van het WK tegen Brazilië.

Dirk Kuijt start net als tijdens het duel in de achtste finale met Slowakije (2-1) op de linkerflank. Arjen Robben speelt in het Nelson Mandela Bay Stadium vanaf de rechterkant. Rafael van der Vaart, hersteld van een kuitblessure, moet op de bank plaatsnemen.

Acht spelers van het Nederlands elftal kunnen zich tegen Brazilië geen gele kaart meer permitteren

. Robin van Persie, Arjen Robben, Dirk Kuijt, Gregory van der Wiel, Giovanni van Bronckhorst, Nigel de Jong, Maarten Stekelenburg en Rafael van der Vaart missen een mogelijke halve finale als ze vrijdag tijdens de krachtmeting met de vijfvoudig wereldkampioen opnieuw een prent krijgen.

Melo

Bij Brazilië start Felipe Melo als verwacht in de basis. De middenvelder is op tijd hersteld van een spierblessure.

De winnaar van het duel tussen het Nederlands elftal en Brazilië stuit dinsdag tijdens de halve eindstrijd in Kaapstad op de winnaar van de wedstrijd die gaat tussen Uruguay en Ghana.

Robben

Arjen Robben speelt tegen Brazilië zijn vijftigste interland. Bondscoach Bert van Marwijk laat de buitenspeler opnieuw vanaf de rechterflank beginnen.

Robben maakte op 30 april 2003 tegen Portugal (1-1) zijn debuut voor Oranje. Hij scoorde tijdens 49 landenwedstrijden veertien keer.

Opstelling Nederland: Stekelenburg; Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen en Van Bronckhorst; Van Bommel en De Jong; Robben, Sneijder en Kuijt; Van Persie.

Opstelling Brazilië: Cesar; Maicon, Lucio, Juan en Bastos; Alves, Silva en Melo; Robinho, Fabiano en Kaka.