AMSTERDAM - Gianni Romme is de nieuwe bondscoach van Italië en maakt jacht op Sven Kramer. “Het wordt heel, hééél leuk.”

“Dat is de grote uitdaging, simpel zat” antwoordt hij op de vraag of Enrico Fabris een van de weinigen is die de succesvolle Nederlander kan verslaan. “Kom maar op met die wedstrijden.”

“Ik heb goed contact met Sven. Komt ook denk ik omdat ik hem kan begrijpen. Omdat ik weet waar hij nu is, hoewel ik meer twijfelde en hij stabieler is.”

Druk

“Ik heb precies hetzelfde meegemaakt als Sven. Dat je zoveel druk voelt, dat het moest, vooral van jezelf. Hij en ik weten dat we op hetzelfde niveau hebben gezeten."

"En met Enrico is dat precies zo. Hij heeft me al een paar keer verbaasd aangekeken met een blik van: Hoe kan jij dat weten? Dat is mijn voordeel. Ik begrijp toppers makkelijker.”

Coach

Romme coachte de afgelopen vier jaar Anni Friesinger. De Duitse schaatsster won meerdere medailles op de WK-afstanden onder zijn leiding. De nieuwe bondscoach van Italië blijft haar coachen.

Romme won zelf drie olympische medailles. In 2014 wil hij Fabris op de Winterspelen van Sotsji dezelfde successen laten behalen, nadat de laatste Spelen van de Italiaan zijn mislukt.

“In Vancouver was hij er klaar mee. Er was geen frisse wind meer. Hij had iemand nodig die hem op scherp zette en die heeft hij nu.”

Scherp houden

Deze week verblijven de Italianen, met hun Nederlandse coach, in Wolvega. Daar zullen ze voor het eerst sinds maart weer het ijs aanraken. “Verder zullen we de nodige fietstochten maken door het Nederlandse landschap.”

“Ik kan geen garantie geven dat ik hem vier jaar lang scherp kan houden, want ik weet precies hoe ik zelf was. De eerste jaren met een nieuwe coach was ik erg goed, maar dat laatste jaar niet altijd. Ik moet zijn vuurtje oppoken, de spirit terugkrijgen.”

Lees het complete interview met Gianni Romme in het nieuwe magazine dat vanaf donderdag in de winkel ligt.