BRUSSEL - De Nederlandse hockeyers krijgen volgend jaar maart in Madrid de kans om zich te revancheren voor het mislukte toernooi om de Europese titel begin september in Barcelona (vierde). Oranje is bij het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) ingedeeld in poule A met Groot-Brittannië, Spanje, Japan, Zuid-Afrika en Polen.

Nederland verloor bij het EK in de halve finales van Spanje (2-5). Daarna liep ook de strijd om het brons tegen Engeland via strafballen fout af. Na het EK stapte bondscoach Joost Bellaart op na zware kritiek van spelers en begeleiders op zijn functioneren. De hockeybond (KNHB) heeft nog geen nieuwe voorman bij Oranje aangesteld.

De indeling voor het OKT in Madrid kwam tot stand op basis van de laatste wereldranglijst. In groep B zitten Pakistan, India, Maleisië, Nieuw-Zeeland, België en Canada. Het laatste land vervangt Cuba, dat zich terugtrok voor het toernooi in Madrid.

De eerste zes landen van het OKT plaatsen zich voor de Olympische Spelen van Athene 2004. Nummer 7 krijgt nog een playoff tegen het gastland Griekenland. Duitsland, Australië, Argentinië, Zuid-Korea en Egypte zijn al in het bezit van een olympisch startbewijs.