AMSTERDAM - Raymond Domenech geeft de pers de schuld van de problemen bij het Franse nationale team.

Zelf weigert de vertrekkende bondscoach verantwoordelijkheid te nemen. Dat zeggen boze parlementariërs, die Domenech aan de tand voelden.

Hij moest zich woensdag verantwoorden voor een commissie. Ook de opgestapte voorzitter van de Franse voetbalbond, Jean-Pierre Escalettes, meldde zich.

De Franse politiek neemt een risico door Domenech en Escalettes op het matje te roepen. De wereldvoetbalbond FIFA duldt geen inmenging van de politiek.

"We zijn een democratie en hebben het recht om te horen wie we willen", zei politicus Eric Ciotti. Zijn collega Jacques Remiller voegde daaraan toe dat het niet alleen maar om voetbal gaat. "Onze eer staat op het spel."

Remiller was niet tevreden over het hele verhoor. "Het was teleurstellend en helemaal niet overtuigend. Er zullen nog meer mensen moeten aftreden. Het probleem zit heel diep. "

Schorsing

Joseph Blatter, de voorzitter van de wereldvoetbalbond, dreigde met een schorsing. Eerder zei FIFA-voorzitter Sepp Blatter al niet bang te zijn om maatregelen te nemen.

''Het Franse parlement bemoeit zich niet met de zaken van de voetbalbond'', aldus Luc Chatel, woordvoerder van de regering. ''Het is normaal dat parlementsleden willen weten wat er is gebeurd. Het is een zaak die veel inwoners van Frankrijk bezighoudt.''

Hulpeloos

Escalettes verklaarde tegenover de parlementaire commissie dat hij zich 'hulpeloos' voelde na de opstand van de spelers. De selectie weigerde te trainen na het wegsturen van Nicolas Anelka die trainer Domenech had beledigd.

''Hij vertelde ons dat hij een muur van weerstand voelde die hij in vijftig jaar voetbal nog nooit had meegemaakt. Toen brak er iets bij hem'', vertelde Lionel Tardy, een lid van de commissie.

Sarkozy

Zelfs president Nicolas Sarkozy bemoeide zich onlangs met de perikelen in de selectie van Domenech. Hij had vorige week een onderhoud met international Thierry Henry. De nieuwe bondscoach Laurent Blanc moet de orde bij de 'Haantjes' weer herstellen. De trainer wordt vrijdag gepresenteerd.

Frankrijk werd op het WK in Zuid-Afrika in de groepsfase uitgeschakeld. De wereldkampioen van 1998 wist geen duel te winnen en eindigde als laatste in een poule met Uruguay, Mexico en gastland Zuid-Afrika.

Anelka

Binnen de spelersgroep waren ook de nodige problemen. Nicolas Anelka werd zelfs weggestuurd.

Domenech weigerde in het laatste groepsduel een hand van de bondscoach van Zuid-Afrika, Alberto Parreira. Volgens de trainer had Parreira zich negatief uitgelaten over Frankrijk.