JOHANNESBURG - Rafael van der Vaart heeft woensdag de groepstraining van het Nederlands elftal nog niet hervat. De aanvallende middenvelder van Real Madrid verscheen rond 11.45 uur wel op het speelveld van de Wits University in Johannesburg.

Hij oefende echter net als Ryan Babel apart. Van der Vaart liep zondag tijdens de training een kuitblessure op. Hij miste de achtste finale tegen Slowakije (2-1), maar verwacht dat hij vrijdag inzetbaar is voor de kwartfinale tegen Brazilië.

Het is onduidelijk of bondscoach Bert van Marwijk dan een beroep op hem doet. Tijdens het duel met Slowakije vormden Robin van Persie, Wesley Sneijder, Arjen Robben en Dirk Kuijt het aanvallende kwartet van Oranje.

Geen supporters

Van Marwijk stond woensdag geen journalisten en supporters toe bij de training. Cameraploegen en fotografen probeerden de oefensessie vanuit flats naast het speelveld te filmen.

De spelers van het Nederlands elftal beseften al snel dat ze werden gevolgd. Ze zwaaiden voor het begin van de training met z'n allen naar de journalisten.

Strafschoppen

Tijdens de training op het veld van de Wits University in Johannesburg werd geoefend op strafschoppen. Bijna alle spelers uit de selectie van bondscoach Bert van Marwijk namen een penalty, zo zagen journalisten vanuit flats naast het speelveld.

Vrijdag speelt Oranje in de kwartfinale van het WK tegen Brazilië. Mocht de stand na reguliere speeltijd en verlenging nog gelijk zijn, moeten strafschoppen de beslissing brengen.

Op scherp

Nigel de Jong, Robin van Persie, Gregory van der Wiel, Dirk Kuijt, Giovanni van Bronckhorst, Rafael van der Vaart, Arjen Robben en Maarten Stekelenburg kunnen zich vrijdag geen kaart meer permitteren.

Bij een volgende prent zijn ze uitgesloten voor de halve finale. De acht vervolgen het WK met een schone lei als ze in de kwartfinale niet door de scheidsrechter worden bestraft.

Bij Brazilië staan Felipe Melo, Kaka en Luis Fabiano op scherp. Ramires is vrijdag geschorst.

Robben

Arjen Robben speelt vrijdag waarschijnlijk zijn vijftigste interland. De buitenspeler maakte op 30 april 2003 tegen Portugal (1-1) zijn debuut voor Oranje. Hij scoorde veertien keer voor het Nederlands elftal.

Eerdere wedstrijden

Tijdens het WK van 1998 stonden Nederland en Brazilië tegenover elkaar in de halve finale. Toen kwam het op strafschoppen aan, omdat na 90 minuten 1-1 op het scorebord stond. In de verlenging werd vervolgens niet meer gescoord.

De Brazilianen schoten vier keer raak vanaf elf meter, namens Oranje misten Phillip Cocu, de huidige assistent-trainer van het Nederlands elftal, en Ronald de Boer.

In 1994 waren de Brazilianen, net als nu, tegenstander in de kwartfinale. In het bloedhete Dallas trokken de Goddelijke Kanaries met 3-2 aan het langste eind.

De enige andere WK-wedstrijd van Nederland tegen Brazilië werd gespeeld in de tweede pouleronde van het WK van 1974 in West-Duitsland. Onder leiding van Johan Cruijff won Oranje toen met 2-0.

Lees alles over het WK op onze special