AMSTERDAM - Patrick Kluivert is als WK-analist voor Eurosport in Zuid-Afrika aanwezig. De voormalige topspits steekt Robin van Persie in aanloop naar de kwartfinale van Oranje tegen Brazilië graag de helpende hand toe.

''Robin kan me altijd bellen als hij daar behoefte aan heeft. Graag zelfs'', laat Kluivert door De Telegraaf optekenen. De topscorer aller tijden van Oranje, die onlangs slaagde voor de cursus Coach Betaald Voetbal, voelt met Van Persie mee.

''Ik zie dat hij ergens mee worstelt en dat vind ik jammer, omdat hij een fantastische voetballer is. Spits zijn, is een vak apart en als ik hem een aantal nuttige tips kan geven, doe ik dat met plezier.''

Balverlies

"Hij heeft tot dusver nog niet laten zien wat hij kan'', gaat Kluivert verder. ''Robin is een heel andere spits dan ik was, wil de bal veel meer in de voeten. Daar schuilt een gevaar in, omdat je dan altijd een man in je nekt hebt en de kans op balverlies - op een vervelende plek - groter is."

"De ruimte ligt vaak in de diepte. Als Robin een eenvoudige 'schaduwactie' maakt, komt hij veel makkelijker los van zijn tegenstander en krijgt hij ook veel meer scoringskansen. Waarbij het ook zaak is dat hij goed wordt gevoed door het middenveld, want daar kan het ook aan liggen dat we nog niet de echte Robin hebben gezien."

Andere positie

Mocht het niet gaan lopen bij Van Persie, dan moet bondscoach Bert van Marwijk de aanvaller volgens Kluivert op een andere positie posteren.

''Want gezien zijn kwaliteiten is hij voor mij altijd een basisspeler. Voor vrijdag is het moeilijk om het elftal overhoop te halen, omdat er niet veel tijd meer is. Bovendien weet ik bijna zeker dat Robin het oppikt en tegen Brazilië heel belangrijk wordt."