AMSTERDAM - Spanje blijft in de race om na de Europese titel van 2008 ook het wereldkampioenschap te winnen. De formatie van bondscoach Vicente del Bosque is kwartfinalist door een 1-0 zege op buurland Portugal.

David Villa maakte in het Green Point Stadium in Kaapstad na 63 minuten spelen uit een fraaie aanval het enige doelpunt van de wedstrijd, zijn vierde treffer van dit toernooi.

De treffer was het resultaat van een fraaie Spaanse aanval door het centrum van de Portugese verdediging. Villa, die in twee instanties afrondde, leek echter wel buitenspel te staan.

Torres

Spanje was in het achtste finaleduel de enige ploeg die recht had op de zege. Al in de openingsfase waren Fernando Torres en Villa dicht bij een doelpunt.

'La Roja' maakte er wederom geen voetbalshow van, maar het leek met name in de tweede helft bij vlagen weer op de ploeg die twee jaar geleden Europa veroverde.

Bovendien wist Portugal aanvallend te weinig klaar te spelen om aanspraak te maken op een plek bij de beste acht ploegen ter wereld.

Ronaldo

Sterspeler Cristiano Ronaldo wist de aandacht alleen op zich gevestigd wanneer hij weer eens gemakkelijk naar de grond ging en wanhopig naar scheidsrechter Hector Baldassi keek. Die trapte er niet eenmaal in.

Portugal kreeg wel enkele aardige mogelijkheden, maar over het algemeen hield Spanje het, zowel voor als na de 1-0, achterin goed dicht.

Feitelijk was alleen Hugo Almeida in de tweede helft dicht bij een treffer namens Portugal. Hij speelde Gerard Piqué uit, maar zag zijn van richting veranderde inzet net naast de verkeerde kant van de paal belanden.

Verder legde Portugal niet één vloeiende aanval op de mat.

Llorente

Invaller Fernando Llorente was nog twee keer dicht bij de 2-0, maar ook zonder de marge te vergroten bleef Spanje vrij gemakkelijk overeind.

Kort voor tijd pakte de gefrustreerde Portugees Ricardo Costa nog rood na een elleboogstoot. Ronaldo liet zich na het laatste fluitsignaal van zijn slechtste kant zien door naar een televisiecamera te spugen.

Spanje neemt het zaterdag in de kwartfinale op tegen Paraguay.

Bekijk het speelschema

Lees al het nieuws over het WK op onze special

Spanje - Portugal