PRETORIA - Paraguay behoort voor het eerst in de geschiedenis tot de beste acht voetballanden van de wereld. De Zuid-Amerikanen plaatsten zich dinsdag moeizaam voor de kwartfinales van het WK in Zuid-Afrika door Japan na strafschoppen met 5-3 te verslaan.

Yuichi Komano, speler van Jubilo Iwata, miste als enige vanaf elf meter.

In de volgende ronde wacht Europees kampioen Spanje of Portugal voor Paraguay, dat voor de achtste keer meedoet aan het WK. In 2002, 1998 en 1986 haalde Paraguay ook de achtste finales, maar daarin werd steeds verloren.

Ook Japan was er nog nooit in geslaagd de kwartfinale te bereiken. De Aziaten waren bezig aan hun vierde achtereenvolgende WK. Alleen in 2002, toen het WK in eigen land plaatsvond, haalden ze de laatste zestien.

Honda

Japan kende een zeer moeizame WK-voorbereiding. Op het moment dat het moest begon het echter te draaien bij de ploeg van bondscoach Takeshi Okada. Keisuke Honda, die in Nederland bij VVV speelde, nam zijn team bij de hand.

De spelmaker scoorde in de openingswedstrijd tegen Kameroen als enige. Ook had hij, met een treffer én een assist, een hoofdrol in het beslissende groepsduel tegen Denemarken (3-1).

Barrios

De eerste helft tegen Paraguay, dat Slowakije, Nieuw-Zeeland en Italië in de poule voorbleef, ging behoorlijk gelijk op. Lucas Barrios noteerde namens de Zuid-Amerikanen in de twintigste minuut de eerste kans. De aanvaller van Borussia Dortmund stuitte op doelman Eiji Kawashima.

Ook Japan zorgde voor gevaar. Daisuke Matsui trapte de bal tegen de lat en net voor rust schoot Honda voorlangs.

Barreto

Het niveau van de wedstrijd viel tegen, ook in de tweede helft. Beide ploegen kregen enkele scoringsmogelijkheden, maar strafschoppen waren onvermijdelijk.

Alle aangewezen Paraguayanen, onder wie oud-NEC'er Edgar Barreto, schoten raak. De misser van Japanner Komano bleek daardoor fataal.

Lees alles over het WK op onze special

Paraguay – Japan