PARIJS - Franse politici willen dat bondscoach Raymond Domenech zich komt verantwoorden voor de blamerende prestaties van de nationale voetbalploeg op het WK in Zuid-Afrika.

Ook de afgetreden bondsvoorzitter Jean-Pierre Escalettes moet zich woensdag melden bij een parlementscommissie. De Franse politiek gaat daarmee in tegen de waarschuwing van wereldvoetbalbond FIFA, dat geen politieke inmenging zegt te dulden.

Frankrijk, vier jaar geleden nog finalist op het WK, strandde al in de groepsfase. Ook buiten het veld was het een chaos in het kamp van de 'Haantjes'. Spits Nicolas Anelka werd naar huis gestuurd en de spelers weigerden een dag te trainen.

Sarkozy

Zelfs president Nicolas Sarkozy bemoeide zich al met de perikelen in de selectie van Domenech. Hij had vorige week al een onderhoud met international Thierry Henry.

Sepp Blatter heeft Sarkozy gewaarschuwd voor diens bemoeienis met het Franse voetbal. De voorzitter van de FIFA zei dat Frankrijk een schorsing riskeert. Eerder had ook secretaris-generaal van de FIFA Jêrome Valcke al benadrukt dat de wereldvoetbalbond geen politieke inmenging duldt.

Steun

Blatter zei dinsdag dat de Franse voetbalbond op de steun van de FIFA kan rekenen. "Zelfs als het op presidentieel niveau is. De politiek heeft er een nationale zaak van gemaakt, maar voetbal is in handen van de FIFA."

De regels van de bond schrijven voor dat voetbalbonden onafhankelijk werken. Mocht dat in gevaar komen, kan een schorsing worden opgelegd.

Uitgesloten

Bij een schorsing kan het Franse voetbal in zijn geheel worden uitgesloten. Naast het nationale team mogen dan ook geen clubteams en scheidsrechters internationaal actief zijn. Sarkozy trok zich van de regels niets aan en zei meteen na de uitschakeling van Frankrijk op het WK een onderzoek te beginnen naar het debacle op het WK.