JOHANNESBURG - De wereldvoetbalbond FIFA is toch bereid om te praten over het mogelijke gebruik van technische hulpmiddelen bij voetbalwedstrijden.

Dat liet voorzitter Joseph Blatter dinsdag weten in Johannesburg bij het WK voetbal. Hij verklaarde alleen een discussie te willen voeren over de invoering van camera's op de doellijn.

Lampard

Afgelopen weekeinde laaide de discussie over de invoering van bijvoorbeeld videobewijs op nadat een glaszuiver doelpunt van de Engelsman Frank Lampard in de achtste finale van het WK tegen Duitsland niet werd waargenomen door de arbitrage. De bal was de doellijn echter ruimschoots gepasseerd en daarmee zou Engeland op 2-2 zijn gekomen.

Volgens Blatter wordt het thema op de agenda gezet voor de FIFA-vergadering van 21 en 22 juli in Cardiff. De boodschap van Blatter is in tegenspraak met wat de FIFA zondag nog geen uur na de wedstrijd tussen Duitsland en Engeland verklaarde.

Menselijk element

De bond liet in een officiële verklaring weten volledig achter de beslissing van de spelregelcommissie IFAB te staan, die in maart bepaalde dat er geen experimenten met videobewijs of ballen met chips komen. Blatter liet eerder al eens weten dat ''voetbal een menselijk element moet houden''.

De 74-jarige Zwitser kwam daar dinsdag echter op terug. ''Het zou na de ervaringen tot nu toe op het WK gek zijn om daar niet over na te denken'', verklaarde Blatter.

''We moeten opnieuw discussiëren over dit thema. Maar we gaan alleen praten over camera's op de doellijn. Bij de wedstrijd van Engeland was er discussie of de bal wel of niet in het doel was. Moeten we teams dan de mogelijkheid gaan geven om één of twee keer per wedstrijd een herhaling aan te vragen? Voor een situatie zoals in de wedstrijd van Mexico heb je echter geen technologie nodig.''

Buitenspelgoal

Blatter doelde op de foutieve beslissing van scheidsrechter Roberto Rosetti zondag in de achtste finale tussen Argentinië en Mexico. Op advies van zijn grensrechter keurde Rosetti een doelpunt van Carlos Tevez goed, terwijl de Argentijn duidelijk in buitenspelpositie stond. De Zwitser heeft inmiddels excuses aangeboden voor de scheidsrechterlijke dwalingen op het WK.

Het onderwerp wordt volgende maand besproken met de IFAB, de spelregelcommissie die bestaat uit afgevaardigden van de voetbalbonden van Engeland, Schotland, Wales, Noord-Ierland en de FIFA. 

Niet verrast

Bondscoach Bert van Marwijk was dinsdag niet verrast toen hij hoorde dat de wereldvoetbalbond FIFA toch wil discussiëren over de invoering van camera's op de doellijn.

''Om je eerlijk te zeggen heb ik dat na de wedstrijd tussen Engeland en Duitsland meteen voorspeld. Zoiets zie je aankomen.''

Verkeerssituatie

Van Marwijk: ''Ik vergelijk het maar met een gevaarlijke verkeerssituatie. Iedereen weet dat er gevaar dreigt maar er moet eerst een vreselijk ongeluk gebeuren voordat iemand ingrijpt. Nu wordt Engeland in een belangrijke wedstrijd een doelpunt onthouden."

"Iedereen windt zich daarover op en nu wil de FIFA plotseling ook over de invoering van camera's op de doellijn nadenken. Het is eigenlijk best triest dat het zo werkt. Maar het is wel een verstandige beslissing van de FIFA.''

Dick Jol

Dick Jol is tevreden dat de wereldvoetbalbond FIFA zich nu toch wil buigen over het gebruik van technische hulpmiddelen bij voetbalwedstrijden.

''Sepp Blatter bezwijkt eindelijk onder de druk. Het gaat de goede kant op'', reageerde de oud-scheidsrechter, die jarenlang internationale wedstrijden floot.

Gezeik

Volgens de Hagenaar zou de invoering van technische hulpmiddelen een verademing zijn voor de scheidsrechters.

''Je bent dan van het gezeik af. Als er zoiets gebeurt als in het duel tussen Engeland en Duitsland draagt de arbiter dat de hele wedstrijd met zich mee en ook daarna nog. Daar heb je veel last van.''

Bekijk onze WK-special

Bekijk oude WK-foto's op NU&toen