OZERO KROEGLOJE - Russische onderzoekers hebben bewijzen gevonden voor het misbruik van geld dat was uitgetrokken om naar behoren te presteren op de Olympische Spelen 2010 in Vancouver.

De wintersporters uit Rusland kwamen, hoewel er voor de voorbereiding 3,3 miljard roebel (85,5 miljoen euro) was uitgetrokken, niet verder dan drie gouden medailles. Nooit deden ze het slechter bij Winterspelen, ondanks een vervijfvoudiging van het budget.

President Dmitri Medvedev vond het een schande. Hij eiste opheldering en raadde de verantwoordelijke officials aan op te stappen.

De audit-commissie, die als financiële waakhond de uitgaven heeft beoordeeld, liet maandag in een rapportage weten dat de voorbereiding op Vancouver ''inefficiënt en halfbakken was en omgeven met de geur van corruptie''.

Rechter

Alexander Zjoekov, voorzitter van het nationaal olympisch comité, liet weten dat de personen die worden verdacht van financiële malversaties voor de rechter zullen worden gebracht.

In het rapport wordt kritiek geleverd op incompetente aanbieders van diensten en intermediairs die miljoenen roebels declareerden zonder waar voor dat geld te leveren. Ook ontbrak het aan een coördinerend orgaan dat het overzicht kon behouden.