AMSTERDAM - Arjen Robben heeft het Nederlands elftal op het spoor gezet richting de kwartfinales van het WK. Door een treffer van de in de basis teruggekeerde flankspeler leidt Oranje halverwege de achtste finalepartij tegen Slowakije in Durban met 1-0.

In het Moses Mabhida Stadium kwam de eerste doelpoging van de kant van Slowakije. Erik Jendrisek schoot na amper twee minuten spelen vanaf twintig meter ruim over de lat.

Oranje pakte vervolgens het initiatief, al groeven de Slowaken, met Miroslav Stoch bij de eerste elf, zich zeker niet in.

Nederland zocht de aanval via de flanken, waar Arjen Robben aan de hem vertrouwde rechterkant terugkeerde in de basis. Dirk Kuijt verhuisde naar links, waar hij de positie van de geblesseerde Rafael van der Vaart innam.

Rollertje

In de open beginfase was Oranje twee keer dicht bij de openingstreffer. Robin van Persie kopte op aangeven van Kuijt een metertje naast.

Wesley Sneijder had veel meer kunnen halen uit een vrije schietkans op een meter of tien van het Slowaakse doel. Zijn rollertje was een eenvoudige prooi voor keeper Jan Mucha.

Typische Robben-actie

Na achttien minuten spelen brak Robben de ban met een hem typerende actie. De Bayern-speler werd gelanceerd door Sneijder en kwam vanaf rechts met de bal aan de voet naar binnen. Hij omzeilde twee tegenstanders en mikte met zijn linkerbeen van net buiten het strafschopgebied in de korte hoek raak.

Oranje controleerde vervolgens het duel, zonder groots te spelen. De formatie van bondscoach Bert van Marwijk creëerde op een poging van Robin van Persie na niet veel meer, maar gaf verdedigend ook niets weg.

De winnaar dit duel neemt het in de kwartfinales op tegen de winnaar van Brazilië - Chili. Die wedstrijd wordt maandagavond gespeeld.

Bekijk het speelschema

Nederland - Slowakije