LONDEN - Kim Clijsters heeft maandag de kwartfinale van Wimbledon gehaald. De Belgische speelster was in een spannende partij tegen haar landgenote Justine Henin de betere.

Clijsters verloor de eerste set met 2-6, knokte zich in de tweede terug met 6-2 en won de beslissende derde set met 6-3.

Het was de 25e confrontatie tussen de Belgische tennissters. Clijsters won met de zege van maandag erbij dertien ontmoetingen. In 2010 stonden ze nu drie keer tegenover elkaar. Alle keren stapte Clijsters als winnares van de baan.

Niveau

''Het is leuk dat we na al die jaren nog op zo'n niveau tegen elkaar kunnen spelen'', zei de 27-jarige Clijsters na afloop.

''We hebben allebei goed gespeeld, het niveau lag hoog. In de eerste set had ik het moeilijk. Ik was onder de indruk. In de tweede set serveerde ik beter. Zo is de partij gekanteld. We zien nu wel waar het schip strandt'', keek Clijsters vooruit naar het duel met Vera Zvonareva.

De Russin hoefde zich niet al te zwaar in te spannen tegen de als vierde geplaatste Jelena Jankovic. De Servische gaf in de tweede set bij een grote achterstand op wegens een rugblessure.

Wozniacki

Voor Caroline Wozniacki is Wimbledon in een deceptie geëindigd. De als derde geplaatste Deense verloor van de ongeplaatste Tsjechische Petra Kvitova: 2-6 en 0-6.

Kvitova speelde twee keer eerder op Wimbledon. Beide keren was de eerste ronde het eindpunt. De huidige nummer 62 van de wereld veroverde de eerste set in 24 minuten. De tweede set kostte haar nog minder tijd: 22 minuten.

Li Na

Li Na heeft voor de tweede keer in haar loopbaan de kwartfinale op Wimbledon gehaald. Ook Venus Williams is door.

De Chinese tennisster versloeg de als zevende geplaatste Agnieszka Radwanska in twee sets: 6-3 6-2.

De als negende geplaatste Aziatische neemt het in de kwartfinale op tegen de winnares van het duel tussen de Amerikaanse titelverdedigster Serena Williams en de Russische Maria Sjarapova.

Williams

Venus Williams heeft zich moeizaam bij de laatste acht op Wimbledon gevoegd. De Amerikaanse tennisster, in Londen als tweede geplaatst, versloeg Jarmila Groth met 6-4 en 7-6 (5).

In de kwartfinale neemt de vijfvoudig Wimbledon-kampioene het op tegen de Bulgaarse Tsvetana Pironkova, die verrassend de als elfde geplaatste Française Marion Bartoli met twee keer 6-4 versloeg.

Brandende zon

Venus Williams moest maandag hard werken in de brandende zon. In de eerste set was één break op de servicebeurt van Groth voldoende voor de winst.

In de tweede serveerde de in Slowakije geboren Groth op 5-4 en 6-5 voor de set, maar steeds redde Williams zich uit de penibele situatie. In de tiebreak herstelde Groth zich nog wel van een 4-0-achterstand, maar ging ze uiteindelijk toch met 7-5 ten onder.