NIEUWEGEIN - Nederland maakt een grote kans bij de olympische wegwedstrijd in Londen (2012) een extra wielrenster te kunnen inschrijven.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft in overleg met de Internationale Wielrenunie UCI besloten vijf landen een extra startplaats toe te kennen.

De eerste vijf landen van de UCI-ranglijst aan het einde van 2011 mogen daardoor met vier in plaats van drie wielrensters deelnemen aan de wegwedstrijd.

Nederland voert de UCI-ranglijst al een tijd aan en heeft momenteel zo'n tweeduizend punten meer dan nummer zes Australië. De kans is dus groot dat Nederland in Londen een extra wielrenster mag laten vertrekken.

Dolblij

Bondscoach Johan Lammerts van de vrouwen is dolblij met de beslissing van het IOC en UCI. ''Het geeft ons meer kans om invloed op het wedstrijdverloop uit te oefenen in een peloton van 65 rensters.''

Lammerts moet in theorie de tijdrijdster(s) voor Londen 2012 ook uit zijn wegploeg selecteren, maar hij zou daarvoor ook een renster van de ploegenachtervolging op de baan mogen inzetten.