AMSTERDAM - Argentinië heeft zich zondagavond eenvoudig geplaatst voor de kwartfinales van het WK in Zuid-Afrika. De ploeg van bondscoach Diego Maradona zette Mexico met 3-1 aan de kant.

De confrontatie was een paar minuten na rust al beslist toen Carlos Tevez voor de derde treffer van Argentinië zorgde.

In de eerste helft maakten Tevez en Gonzalo Higuain de eerste twee goals voor de Zuid-Amerikanen. Twintig minuten voor tijd deed Javier Hernandez nog wat terug namens Mexico.

Pegel Salcido

In het eerste kwartier van de wedstrijd in Johannesburg was Mexico de betere ploeg. De Midden-Amerikanen kwamen een paar keer dicht in de buurt van het doel van Sergio Romero.

In de achtste minuut zorgde Carlos Salcido met een pegel van dertig meter op de lat voor het eerste gevaar. Even later schoten Andres Guardado en Hernandez net naast.

Buitenspel

Enigszins tegen de verhoudingen in opende Argentinië, dat nog nauwelijks een kans had gecreëerd, halverwege de eerste helft de score. Na een actie van Lionel Messi door het midden trof Tevez van dichtbij doel.

De spits stond echter in buitenspelpositie, maar arbiter Roberto Rosetti keurde de treffer toch goed. Dat leidde tot hevig protest bij de Mexicanen.

Blunder

Zeven minuten na de openingsgoal verdubbelde Higuain de marge. De aanvaller van Real Madrid profiteerde optimaal van een blunder van Ricardo Osorio en rondde beheerst af.

Nadat Salcido met een schot van grote afstand na lange tijd Romero weer eens aan het werk zette, kwamen de Argentijnen vlak voor rust nog dicht bij de 3-0. Higuain kopte echter net naast.

Aan de andere kant was Hernandez nog dicht bij de aansluitingstreffer van Mexico, waarna het rustsignaal klonk.

Beslissing

Mocht Mexico na de pauze nog enige hoop hebben gehad op een plek in de kwartfinale, dan maakte Tevez daar al snel een einde aan. De spits van Manchester City besliste het duel met een verwoestende uithaal vanaf ongeveer twintig meter, die in de rechterbovenhoek belandde.

Argentinië geloofde het vervolgens wel en liet het initiatief aan Mexico. Nadat een kopbal van Hernandez en een inzet van invaller Pablo Barrera eerder niet tot de 3-1 leidden, trof eerstgenoemde even later wel raak.

De aanwinst van Manchester United draaide zo’n twintig minuten voor tijd mooi weg bij Martin Demichelis en liet Romero kansloos. Mexico probeerde het daarna nog wel, maar stichtte nauwelijks gevaar meer.

Messi

In blessuretijd was Messi nog dicht bij zijn eerste doelpunt op dit WK. De sterspeler van de Argentijnen schoot na een mooie solo net naast.

Argentinië neemt het in de kwartfinale op tegen Duitsland, dat eerder op de dag met 4-1 te sterk was voor Engeland.

Lees alles over het WK op onze special

Argentinië - Mexico