DURBAN - Hoogstwaarschijnlijk zonder Rafael van der Vaart moet het Nederlands elftal maandagmiddag tegen Slowakije voorkomen dat het opnieuw direct na de groepsfase van een groot titeltoernooi op vakantie mag.

De spelers van Oranje beseffen dat ze beduidend beter moeten presteren dan in de tweede helft van het duel met Kameroen.

De zege van de verrassende tegenstander in de achtste finales op Italië (3-2) heeft ook grote indruk gemaakt.

Uitgerekend vlak voor het verstrijken van de laatste training voor het duel met Slowakije incasseerde het Nederlands elftal zondagmiddag de eerste blessure tijdens het WK.

Van der Vaart

Van der Vaart greep in Durban naar zijn kuit en verliet het speelveld. De linkspoot heeft vermoedelijk een spiertje verrekt.

Bondscoach Bert van Marwijk verwacht dat hij zijn basisploeg van de eerste twee wedstrijden op het WK op één positie moet wijzigen.

Robben

Hij sloot een snelle rentree van Arjen Robben in zijn basisformatie niet helemaal uit. ''Het gaat steeds beter met hem. Ik praat iedere dag met Arjen. Dat ga ik maandag voor de wedstrijd weer doen'', aldus de bondscoach, die eerder op het WK al Eljero Elia en Ibrahim Afellay als linksbuiten liet voetballen.

Van Marwijk heeft zijn spelers duidelijk gemaakt dat een teamprestatie als die van de tweede helft van het laatste duel met Kameroen waarschijnlijk niet volstaat voor een plaats in de kwartfinale tegen Brazilië of Chili.

''Tegen Denemarken en Japan had ik nooit het idee dat we konden verliezen. Tegen Kameroen sloop er gemakzucht in de ploeg nadat we de leiding hadden genomen. Dat mag niet meer gebeuren.''

Indruk

Slowakije maakte vooral tijdens het laatste duel met Italië indruk op Van Marwijk en zijn spelers. ''Toen bleek maar weer dat het een heel lastig te bespelen ploeg is'', aldus de bondscoach van het Nederlands elftal.

''Slowakije had het wel moeilijk tegen Paraguay. Dat kwam omdat die ploeg wel vanaf het eerste fluitsignaal druk zette.''

Rusland

Oranje verloor op het WK van 2006 meteen na de groepsfase van Portugal. Op het vorige EK in Zwitserland en Oostenrijk was Rusland in het eerste duel van de knockout-fase te sterk.

''Het zal heel lastig worden'', zei Van Marwijk. ''Maar we hebben de laatste tijd wel laten zien dat we redelijk constant zijn. Alleen in de tweede helft van het duel met Kameroen was dat niet het geval. Laat dat een waarschuwing zijn.''

Lees alles over het WK op onze special