AMSTERDAM - Duitsland heeft op indrukwekkende wijze Engeland uitgeschakeld in de achtste finales van het WK. 'Die Mannschaft' was zondagmiddag in Bloemfontein met 4-1 te sterk voor de ploeg van bondscoach Fabio Capello.

Gezien het krachtsverschil was de forse zege voor Duitsland terecht. Veel zal echter nagesproken worden over de situatie die zich kort voor rust voor deed bij de tussenstand van 2-1.

Frank Lampard schoot de gelijkmaker binnen, maar het arbitrale trio onder leiding van de Uruguayaanse scheidsrechter Jorge Larrionda zag niet dat de bal via de onderkant van de lat ruim achter de Duitse doellijn stuiterde.

De woede zal zich in Engeland de komende dagen ongetwijfeld richten op FIFA-baas Sepp Blatter, die hardnekkig weigert televisiebeelden toe te staan als hulpmiddel bij scheidsrechterlijke beslissingen.

Prima wedstrijd

Hoe oneerlijk ook, het niet toekennen van de treffer als allesbepalend voor deze wedstrijd bestempelen, zou geen recht doen aan de prima partij die Duitsland in het Free State Stadium op de mat legde.

De formatie van bondscoach Joachim Löw was wat soepeler dan Engeland door de groepsfase gekomen en het gevolg was dat de Duitsers met meer zelfvertrouwen aan het achtste finaleduel begonnen dan de Engelsen.

Dat deze wedstrijd het mooiste affiche van deze ronde was, maakte met name Duitsland vanaf de aftrap meer dan waar. Er ontspon zich een heerlijk duel, met een zeer hoog baltempo. De Duitsers waren in het eerste halfuur de meerdere.

Klose

Dat drukte Miroslav Klose na twintig minuten in de score uit. De spits glipte na een verre uittrap van doelman Manuel Neuer door de slapende Engelse verdediging en gleed de doorgestuiterde bal langs keeper David James.

Lukas Podolski verdubbelde de Duitse voorsprong twaalf minuten daarna, door na een uitstekende aanval onder James door te schieten.

Engeland bracht vijf minuten later de spanning terug toen Matthew Upson dankzij mistasten van Neuer raak kon koppen.

Kort daarop volgde de gelijkmaker van Lampard, maar het mocht niet zo zijn voor de Engelsen en de treffer werd niet toegekend.

Müller

Na rust grepen eerst de Engelsen het initatief, maar dat werd al snel weer door Duitsland overgenomen. Bij 'Die Mannschaft' wist men elkaar veel eenvoudiger te vinden, zeker in de omschakeling werd Engeland zo nu en dan weggespeeld.

Bayern-talent Thomas Müller velde met twee treffers het vonnis. Na 67 minuten produceerde hij de 3-1 en drie minuten later ook de vierde Duitse treffer.

De Duitse zege raakte niet meer in gevaar, al waren beide ploegen nog enkele malen dicht bij een treffer.

Engeland mag de wonden likken na opnieuw een teleurstellend WK, terwijl Duitsland zich kan opmaken voor een kwartfinale tegen Argentinië of Mexico.

Lees alles over het WK op onze special

Bekijk het speelschema

Duitsland - Engeland