AMSTERDAM - Mario Been wil alleen nog een spits aan zijn selectie toevoegen. Dat zei de Feyenoord-trainer zondag na de eerste training van het nieuwe seizoen.

“Een spits is het enige waarvan ik zeg: dat hebben we nu direct nodig. Er zijn de afgelopen weken intern al wat namen de revue gepasseerd, maar we stootten ons elke keer met ons hoofd aan het gebrek aan geld. Dus zullen we het vooralsnog van de jeugd moeten hebben.”

Zoals de zaken er nu voorstaan, begint Been het nieuwe seizoen met de zeventienjarige Luc Castaignos in de spits.

“Hij is op dit moment mijn nummer één op die positie. Ik heb hem alleen nog nooit een x-aantal wedstrijden achter elkaar laten staan, dus is het afwachten hoe hij het oppikt."

"Jon Dahl Tomasson en Sekou Cissé kunnen eventueel ook centraal voorin spelen, maar hen zie ik liever op andere posities. Zet ik een van hen tóch in de spits, dan is dat uit nood geboren.”

EK onder 19

Probleem voor Been is dat Castaignos tijdens de voorbereiding zo’n twee weken weggaat om, net als vijf mede-Feyenoorders, met Oranje onder 19 deel te nemen aan het EK in Frankrijk.

Bovendien is de beoogde schaduwspits Tomasson enkele weken uitgeschakeld door de hamstringblessure die hij opliep op het WK.

“Hij wordt nu onderzocht in Denemarken. Als duidelijk is wat hij heeft, bepalen we met de medische staf wat zijn programma wordt. Het is belangrijk dat hij eerst revalideert, voordat hij eventueel op vakantie gaat.”

Sekou Cissé

Linksbuiten Cissé is volgens Been zo goed als hersteld van de teenblessure die hem bijna het hele vorige seizoen parten speelde.

“Hij is voor 99 procent fit. Morgen gaat hij naar Frankrijk, naar de dokter die eerder Didier Drogba heeft geholpen met zijn herstel. Daar krijgt-ie een laatste test."

"Als-ie terugkomt, kan ik hem zo goed als zeker gebruiken. Sekou geeft namelijk zelf aan dat hij honderd procent fit is. Daar vertrouw ik op.”