BEEK - Niki Terpstra is zondag in Beek Nederlands kampioen wielrennen bij de profs geworden. Terpstra, rijdend voor Milram, bleef na ruim 205 kilometer Pieter Weening van de Rabobankploeg voor.

Lars Boom, ook Rabo, eindigde als derde. Terpstra is de opvolger van Koos Moerenhout, die als vierde over de streep kwam.

Terpstra en Weening kwamen in de laatste ronde op kop. Boom en Moerenhout deden in de slotfase van de koers een vertwijfelde poging bij de leiders te komen. Boom leek in de laatste 500 meter nog te slagen in die opzet, maar strandde uiteindelijk op enkele tientallen meters.

In de sprint was Terpstra beter dan Weening, die eerder te horen kreeg dat hij niet met de Rabo-ploeg in de Tour de France mag starten.

Stabiel

''Supercool'', zei Terpstra na zijn zege. ''Ik wist dat ik dit kon. Ik rijd het hele jaar al stabiel, maar er kwam geen uitslag uit. Ik zag Boom in de slotfase komen en wist dat ik moest aanzetten. Het is een spannend koersje geweest'', glunderde de nieuwe kampioen.

Weening baalde opzichtig van zijn tweede plaats. ''Het rood-wit-blauw was mooi geweest'', zei de teleurgestelde Weening, die nog steeds vond dat de Rabo-leiding hem had moeten meenemen naar de Tour.

Terpstra Kampioen