PARIJS - Ranomi Kromowidjojo heeft zaterdag bij het sterk bezette Paris Open-evenement de 50 meter vrije slag gewonnen.

Ze had in de Franse hoofdstad voor de afstand 24,54 seconden nodig en versloeg daarmee op overtuigende wijze de Britse Francesca Halsall, die na 24,82 aantikte. Femke Heemskerk werd derde in 25,28.

Heemskerk eindigde op de 200 meter vrije slag op de tweede plaats, achter de Franse zwemster Camille Muffat die ook zegevierde op de 200 meter wisselslag.

Heemskerk was ruim een seconde langzamer dan de Française. Toch was coach Martin Truijens meer dan tevreden: ''Zij is nog nooit zo snel geweest in deze tijd van het jaar'', sprak hij. ''Vooral haar laatste 50 meter was erg goed.''

Op de 50 meter schoolslag werd Lennart Stekelenburg knap tweede. In het zwembad van Parijs moest hij alleen de Amerikaan Mark Gangloff voor zich dulden: 27,81 om 27,86.

Phelps

De Amerikaanse zwemlegende Michael Phelps won overtuigend de 200 meter vlinderslag, maar eindigde op de 100 meter vrije slag slechts op de zevende plaats.

''Het was niet heel slecht'', reageerde de achtvoudig olympisch kampioen. ''Er zat tussen beide races maar 27 minuten.''

Phelps won de 200 meter vlinderslag in een tijd van 1.55,70 en was daarmee bijna vier seconden rapper dan de Fransman Christophe Lebon. Een half uurtje later was hij op de 100 vrij bijna een tel langzamer dan de Franse winnaar Fabien Gilot: 48,65 om 49,44. De olympisch kampioen op deze afstand, de Fransman Alain Bernard, wist zich niet eens te plaatsen voor eindstrijd.