AMSTERDAM - Het Slowaakse elftal, de eerstvolgende tegenstander van Oranje op het WK, geniet van zijn nieuwe status als reuzendoder.

Het team van bondscoach Vladimir Weiss stuurde Italië naar huis en richt de pijlen nu op het Nederlands Elftal.

Na de uitstekende prestatie in het duel met de 'Azzurri', die met 3-2 werden verslagen, kruipen de Slowaken opnieuw in de rol van de underdog.

"We hadden niets te verliezen tegen Italië, want niemand had verwacht dat we ze gingen verslaan. Alle druk lag bij hen", zegt ex-FC Twente aanvaller Miroslav Stoch tegen Reuters.

"Tegen de Nederlanders zal het niet anders zijn. Zij moeten winnen en dat wordt dan ook van ze verwacht. De druk ligt duidelijk bij Oranje." De snelle rechtspoot tempert opnieuw, als die er al zijn, de verwachtingen. "Wij hebben opnieuw niets te verliezen. Niemand rekent ergens op."

Uitdaging

De Slovaken realiseren zich dat het duel met Oranje een grote uitdaging is. Het Nederlands elftal liep vrij eenvoudig door de groepsfase heen. Dat is ook bondscoach Weiss niet ontgaan.

"De Nederlanders hebben een fantastisch team. Veel spelers komen uit voor de beste clubs ter wereld, in Spanje, Italië en Engeland. Ze hebben goede coaches en grote persoonlijkheden; Robben, Sneijder of Van Persie. Ik kan ze allemaal opnoemen."

Indruk

"Nederland is een van de favorieten voor de eindzege", vervolgt Weiss. "Maar je weet het nooit. Het is net als de wedstrijd tegen Italië, we hebben een goede teamspirit en we moeten indruk maken."

Weiss heeft een aantal duels van Oranje op DVD gezien en zegt dat hij de wedstrijden twintig keer kan bekijken en dan nog moeite heeft om een fout in het elftal te ontdekken. "De Nederlanders zijn favoriet, net als Italië was. Maar je weet het nooit", besluit hij met een glimlach.

Oranje treft Slowakije maandag om 16.00 uur in het Moses Mabhida-stadion in Durban.