LONDON - De Roemeense tennisprof Victor Hanescu was vrijdagavond laat de spil van een rel op Wimbledon. Hij kreeg ruzie met mensen in het publiek, spuugde naar hen en gaf zijn partij tegen de Duitser Daniel Brands op in de vijfde set, waarin Hanescu aankeek tegen een 3-0 achterstand.

De als 31e geplaatste Hanescu had de eerste twee sets nog via tiebreaks gewonnen (6-7 6-7), maar zag zijn tegenstander daarna terugkomen (7-6 6-3 en 3-0).

Volgens een verklaring van Andrew Jarrett, de hoofdscheidsrechter van Wimbledon, was de officiële reden voor de opgave van Hanescu een beenblessure.

''Het kantoor van de scheidsrechters bekijkt nadere informatie over deze wedstrijd en deze avond zullen er verder geen mededelingen meer worden gedaan'', aldus Jarret.

Luidruchtige supporters

Tijdens de partij ergerde Hanescu zich aan een aantal luidruchtige supporters van zijn Duitse tegenstander. Hij schold hen uit en spuugde richting het publiek bij een 2-0 achterstand in de beslissende set.

Tijdens zijn daaropvolgende servicegame maakte Hanescu volgens getuigen expres enkele dubbele fouten, waarop hij een waarschuwing kreeg van de scheidsrechter, wegens ongepast gedrag.

Hand

Vervolgens gaf Hanescu op, zo meldde een zegsman van het tennistoernooi. Hanescu wilde de scheidsrechter nog een hand geven, maar die weigerde. Brand, de winnaar van de partij, kreeg wel een hand van de scheidsrechter.

Het incident in de derde ronde van het Grand Slamtoernooi deed zich voor op baan 18, eerder deze week het toneel van de historische partij tussen de Amerikaan John Isner en de Fransman Nicolas Mahut.

Misdragingen

Isner won in de vijfde set met 70-68 en besliste daarmee de langste tenniswedstrijd ooit. Het record staat nu op elf uur en vijf minuten.

In de omgeving van baan 18 werden vrijdagavond ook vier jongeren gearresteerd wegens misdragingen. De aanhoudingen zouden niet in verband staan met het incident met Hanescu, zo meldde de woordvoerder van Wimbledon.