AMSTERDAM - Paraguay gaat door een 0-0 gelijkspel in het laatste pouleduel met Nieuw-Zeeland als winnaar van groep F naar de achtste finales. De Paraguayanen eindigen op vijf punten uit drie duels, voor nummer twee Slowakije, die vier punten hebben door de winst op Italië (3-2).

Lees het verslag van Italië - Slowakije
Bekijk de eindstand in de groep

Nieuw-Zeeland bleef in deze groep ongeslagen, maar is met drie punten toch uitgeschakeld. Net als nummer laatst Italië, de regerend wereldkampioen.

Als het Nederlands elftal donderdagavond tegen Kameroen de eerste plek vasthoudt in groep E, dan ontmoet het in de achtste finales Slowakije.

Het duel in het Peter Mokoba Stadium wilde maar niet op gang komen. Het was vooral de toch meer getalenteerde Zuid-Amerikanen aan te rekenen, die er maar niet in slaagden hun spitsen Roque Sante Cruz, Oscar Cardozo en Nelson Valdez te vinden.

Het spaarzame gevaar kwam van de veelvuldig opkomende rechtsback Denis Caniza, maar ook zijn afstandsschoten waren niet tussen de palen gericht.

Paston

Bondscoach Ricki Herbert had ervoor gekozen zijn team na het verrassende gelijkspel tegen Italië niet te wijzigen. Dat betekende dat Mark Paston opnieuw het doel van de Kiwi's verdedigde en niet eerste keus Glen Moss, die na een schorsing van vier duels voor het eerst beschikbaar was.

Het feit dat Moss tot de WK-selectie behoorde terwijl hij sowieso twee van de drie groepsduels zou missen zegt veel over het beperkte reservoir waaruit Herbert kan putten. Nieuw-Zeeland telt maar 25 professionele voetballers.

Het eerste gevaar van de WK-verrassing kwam nota bene van de voet van Simon Elliott, een clubloze speler, die kort na rust naast schoot.

Uitblinker

Paston werd meer en meer de uitblinker in het duel. Cardozo zag een kopbal worden gekeerd door de keeper van Wellington Phoenix. In de rebound schoot middenvelder Victor Cáseres via een verdediger naast.

Paraguay-coach Gerardo Martino wisselde zijn aanvallers Valdez en Cardozo voor Lucas Barrios en Edgar Benitez. Collega Herbert bracht met Rory Fallon een verse spits.

Nieuwe volksheld

Maar het tempo van de Zuid-Amerikanen bleef laag, de gelijke stand werd gekoesterd, terwijl de Nieuw-Zeelanders simpelweg de klasse ontbeerden om een offensief te ontwikkelen. Benitez zag Falton een schot keren en ook Barrios en Santa Cruz kregen de bal niet langs de nieuwe volksheld.

Met opgeheven nam de ploeg van Herbert afscheid. Na de drie nederlagen bij het WK in 1982 in Spanje en een kansloos optreden vorig jaar bij de strijd om de Confederations Cup wisten de 'All Whites' in eigen land het rugby van de sportpagina's te verdringen.

Bekijk onze WK-special

Bekijk oude WK-foto's op NU&toen