JOHANNESBURG - Argentinië kan beter aanvallen dan verdedigen. Dat bleek eens te meer donderdag in de tweede groepswedstrijd bij het WK tegen Zuid-Korea in Johannesburg.

De ploeg van de onnavolgbare bondscoach Diego Maradona liet bij vlagen fraai voetbal zien. Maar de Zuid-Amerikanen waren defensief kwetsbaar.

De tweede zege (4-1) was ietwat geflatteerd, maar dik verdiend. Daarmee zijn de manschappen van Maradona in groep B vrijwel zeker van een plaats in de achtste finales. Gonzalo Higuain scoorde drie keer in Soccer City Stadium.

Argentinië trad met één wijziging aan in vergelijking met de ploeg die zaterdag in de eerste groepswedstrijd Nigeria moeizaam met 1-0 versloeg.

De 35-jarige spelmaker Juan Veron kreeg rust nadat hij in het openingsduel een tik tegen zijn kuit had gekregen. Maxi Rodriguez van Liverpool was zijn vervanger.

Kenners

Veron, in wie eigenlijk niet veel 'kenners' nog een basisspeler zien, werd allesbehalve gemist tegen de Zuid-Koreanen. Argentinië maakte in de eerste helft een prima indruk. De ploeg van Maradona speelde in een hoog tempo, combineerde sterk en viel gevarieerd aan. Zelfs voor de topfitte Aziaten was er voor de rust geen houden aan.

De Argentijnen kwamen in de eerste helft wel goedkoop aan twee doelpunten. Na ruim een kwartier tikte aanvaller Park Chu-young (AS Monaco) de bal knullig in eigen doel uit een Zuid-Amerikaanse vrije trap. In de 33e minuut tilde Higuain de stand naar 2-0 na opnieuw zwak verdedigingswerk bij de Zuid-Koreanen.

Messi

Lionel Messi was voor de rust de grote gangmaker van Argentinië. De kleine baltovenaar had in de 44e minuut zijn sterkste moment. Tussen een handvol tegenstanders in speelde hij zichzelf knap vrij. Zijn subtiele lob verdween net voorlangs het Zuid-Koreaanse doel.

De opwinding over het hoogstandje van Messi verdween snel bij de Argentijnse fans. Op slag van rust ging Martin Demichelis gruwelijk in de fout. Lee Chung-yong profiteerde koel en liet AZ-doelman Romero kansloos, 2-1.

Klasse

Argentinië toonde ook na de rust bij vlagen grote klasse. Messi en Higuain lieten evenwel mooie kansen liggen. Die nonchalance brak Argentinië bijna op.

Yeom Ki-Hun knalde de bal evenwel in riante positie in het zijnet. Na een dubbele doelpoging van de excellerende Messi (op doelman en op de paal) besliste opnieuw Higuain van dichtbij het duel: 3-1, waarna de 22-jarige spits van Real Madrid ook nog voor 4-1 zorgde.

Argentinië - Zuid-Korea