NEW YORK - Sjeng Schalken is dinsdag in New York tot de tweede ronde van de US Open doorgedrongen. De Limburgse tennisser won van Mark Philippoussis. Het Australische servicekanon, winnaar van de eerste twee sets, gaf in de vierde set op door een knieblessure.

Schalken, die de derde set pakte, stond op dat moment met 5-3 voor. Philippoussis raakte na tweeënhalf uur spelen geblesseerd. De stand was 7-6 6-3 3-6 en 2-2 in zijn voordeel.

Linkerknie

Schalken speelde een lob. De Australische servicekanon sprong op en landde op zijn linkerbeen. Hij verzwikte zijn enkel maar blesseerde zijn linkerknie, het zwakste gewricht in zijn lijf. De knie was al eens geopereerd en behoefde elk halfjaar een inspuiting met kunstmatig kraakbeen.

Krimpend van pijn

Philippoussis lag enkele minuten krimpend van de pijn op het hardcourt, liet zich langdurig behandelen door de dienstdoende fysiotherapeuten en ging nog even verder. Hij verloor prompt zijn lopende opslagbeurt. Bij de volgende slagwisselingen bleek dat hij niet meer alle kracht in zijn spel kon leggen. Toen hij bij 3-5 moest gaan serveren, strompelde hij naar het net, gaf Schalken een hand en gaf op.

Tweede ronde

In de tweede ronde is de Fransman Fabrice Santoro of de Kroaat Ivan Lubicic de volgende tegenstander van Schalken.