VIGO - Celta de Vigo leek in de Spaanse competitie aan de beterende hand, maar de patiënt heeft zaterdagavond een terugslag gekregen. De opponent van Ajax in de Champions League verloor voor eigen publiek met 0-1 van Racing Santander. De Israëlische international Yossi Benayoun maakte de enige treffer al na twee minuten.

Deportivo la Coruna leed opnieuw puntenverlies, nu bij Murcia. Het bleef 0-0. De thuisclub, die pas een zege boekte, verdiende het gelijkspel. De middenlinie van Deportivo werd gedecideerd vastgezet, spelmaker Valeron kreeg speciale bewaking. Kansen kreeg Murcia zelf niet veel, maar de lijstaanvoerder ook niet.

Real

Real Madrid en Valencia profiteerden van die misstap en namen de kopposities op de ranglijst over. De Koninklijke won thuis met 3-0 van Athletic Bilbao. Ronaldo (2) en Luis Figo troffen doel. Behalve de afgetekende overwinning, gebeurde er van alles op het veld. Scheidsrechter Gonzalez Vazquez zag zich genoodzaakt acht gele kaarten uit te delen, onder anderen aan Beckham, Guti en Zidane.

Valencia

Valencia was bij Mallorca heer en meester. De ploeg won afgetekend met 5-0. De beslissing viel al voor de rust, toen de bezoekers drie keer scoorden. Mallorca stond na een rode kaart van Fernando Nino al na een minuut met tien man op het veld. Oliveira tekende bij Valencia voor drie treffers. Door de zege kwam Valencia op gelijke hoogte met Real Madrid. Beide formaties hebben een punt meer dan Deportivo. Valencia heeft een beter doelsaldo dan Real.

Barcelona

Barcelona maakte er bij Real Sociedad een spectaculaire wedstrijd van. Het doelpuntrijke duel eindigde in 3-3, waarbij vooral in de tweede helft werd gescoord. Barcelona maakte tien minuten voor het einde in ondertal gelijk.

De ploeg van Rijkaard begon met de Nederlanders Cocu en Van Bronckhorst in de basis. Barcelona nam na 33 minuten een voorsprong via Motta. Via Jauregi en De Pedro sloeg Sociedad, met Westerveld onder de lat, in de tweede helft keihard terug. Rijkaard greep in na de 2-1 van De Pedro uit een strafschop. Toen was er al dik een uur gespeeld. Hij bracht Kluivert en Overmars. De wissels hadden succes.

Overmars

Overmars maakte acht minuten na zijn aantreden gelijk, na een solo langs twee man. Toch leek Sociedad de winst veilig te stellen toen Karpin vier minuten na de 2-2 de thuisclub weer aan de leiding bracht. Barcelona toonde veerkracht. Verdediger Gabri zorgde in de slotfase voor de 3-3, waarbij Westerveld niet geheel vrijuit ging. Barcelona speelde toen al met tien man. Motta, die al een strafschop had veroorzaakt, kreeg in de tweede helft rood. Barcelona staat vijfde.