HEERENVEEN - Hij pufte, foeterde en schudde moedeloos met zijn hoofd. Terwijl de directie van Thialf vrijdagavond de lichten al wilde doven, reed een druk pratende Gianni Romme nog enkele rondjes met trainer Jac Orie in het Heerenveense schaatspaleis. Het krachtmens uit Made had zich op het nippertje geplaatst voor de WB-wedstrijden op de vijf kilometer, maar de race verliep allerminst naar wens.

Twee dagen later (tijdens de 10 kilometer) hoopte Romme op herstel, maar kreeg hij juist de bevestiging dat de goede vorm nog ver te zoeken is. "Het was bagger", klaagde de Brabander nadat hij teleurstellend als zevende (13.56,53) was geëindigd, ver achter winnaar Jochem Uytdehaage. "Hier word ik echt niet vrolijk van. Bij die vijf kilometer merkte ik al dat 't niet goed zat. Normaal gesproken vlieg ik er in, nu was het allemaal gezapig."

Voorbereiding

Toch is er volgens Romme geen reden tot paniek. De voorbereiding was prima verlopen en de testen wezen uit dat hij conditioneel in orde is. "Alleen, zodra ik op het ijs sta, voel 't zwaar aan. Het is keihard werken. En dat kost te veel energie." Een verklaring voor zijn matige prestaties heeft hij (nog) niet: "Als sporter weet je 't soms ook niet meer."

Vorm

Het lid van de SponsorBingo Loterij-ploeg mag in de komende reeks wereldbekerwedstrijden alleen starten op de 5000 meter. Die races zal hij vooral gebruiken om weer terug te keren op het 'normale' niveau. "De vorm zit nog ergens in mijn lichaam, hoor", sprak hij laconiek. "Ik moet alleen even dat slot vinden om het los te maken." Romme keek in Thialf al vooruit naar de NK allround. Bij dat evenement wil hij zijn concurrenten als vanouds geselen. "Dat toernooi wordt héél belangrijk."

Angenent

Ook Henk Angenent kon in Heerenveen niet zijn draai vinden. De voormalig Elfstedentochtwinnaar verprutste zijn vijf kilometer volledig (hij wist slechts twee rijders achter zich laten) en kon op de 'tien' zijn reputatie ook niet waarmaken. Hij eindigde als tiende en liep daarmee deelname een het World Cup-circuit mis.

Schoolonderzoek

Zo slecht 't Romme en Angenent verging, zo sterk kwam Jochem Uytdehaage voor de dag. De Utrechtenaar, die op de 5000 meter alleen Carl Verheijen voor zich moest dulden, was met afstand de beste op de tien kilometer. Toch wilde hij niet te lang stilstaan bij de titel. Voor de TVM-rijder ligt de eerste prioriteit bij de NK allround, eind december. "Dit was een schoolonderzoek, in december volgt het examen."

Uytdehaage kwam tot een tijd van 13.32,96 en bleek daarmee bijna zeven seconden sneller dan zijn ploeggenoot. Bob de Jong eindigde derde, voor Miel Rozendaal. Die laatste rijder maakte zijn debuut als langebaanschaatser en wist zich meteen te plaatsen voor de WB-wedstrijd in Erfurt.

Tegen de tijd dat Rozendaal zijn entree maakt in de World Cup, hoopt Gianni Romme de reden te hebben gevonden voor zijn matig presteren. "De eerste ronden liepen prima", analyseerde hij de rit nogmaals. "Maar halverwege is het: poef. En dan lopen de benen vol. Ik ga morgen maar eens bakkeleien met Orie."