HEERENVEEN - Ziek, zwak en misselijk verscheen Erben Wennemars aan de start bij de Nederlandse kampioenschappen afstanden. Als de grote winnaar verliet hij het strijdtoneel. Twee keer goud (1000/1500), één keer zilver (500)."Volgens mij gaat het goed."

De grote kampioen van het vorig jaar overwoog vrijdagavond, nadat hij op de kortste afstand de tweestrijd met Van Velde had verloren, nog te stoppen. Alles deed zeer. In een beroerde toestand reed hij zaterdag naar goud op de kilometer, in betere conditie kwam zondag op de 1500 het slotakkoord.

Zijn tijd (1.46,53) mocht er ook internationaal zijn. "Ik stond vanochtend op en kon voor het eerst sinds twee weken weer normaal door mijn neus ademen. Ook had ik weer eens goed geslapen. Het had allemaal tot gevolg dat ik me rustig ging voelen. Dat alles kreeg zo zijn weerslag op de baan."

Slotronde

Op de 1500 meter viel met name de "super-slotronde" van Wennemars op. "Het langere werk gaat me goed af. Op de 500 daarentegen zit het met de topsnelheid nog niet helemaal goed. Daaraan moet ik nog werken. Mijn voornaamste doel dit seizoen is toch de WK sprint. Dat de rest goed loopt, is mooi meegenomen."

Verkoudheid

Met de rem op reed de Zwollenaar niet. "Als ik er voor ga, ga ik er ook echt voor. Ondanks die verkoudheid was mijn opzet kampioen te worden. Ik had niet zoiets van, laat ik me maar plaatsen voor de World Cup, dan is het goed. Daar was ook geen aanleiding voor. Ik voelde me weliswaar niet goed, maar had ook weer geen koorts. Bovendien was de rest ook niet bepaald fit. Wat dat betreft was er sprake van een eerlijke competitie."

Van Velde

Met die woorden doelde Wennemars op de gesteldheid van met name Van Velde, maar ook die van Jan Bos. Van Velde, de olympisch kampioen op de 1000 meter van Salt Lake 2002, werd in de hele zomerse voorbereiding gehinderd door een rugblessure. Bos kon door een spierblessure maar 600 meter voluit gaan. Op de kilometer werd hij daarom slechts zevende, net genoeg voor kwalificatie voor de World Cup.

Van Velde was daarom ook "hartstikke blij" dat er nog goud (500) en zilver (1000) inzat. "Een maand geleden nog dacht ik dat het niks zou worden, dit seizoen. In gedachten was ik al bij het volgende jaar. Die rug heeft m'n hele voorbereiding verpest. Dat ik hier nu weer sta is fantastisch. De blessure is nog niet helemaal weg, maar met de juiste docering kan ik weer m'n wedstrijden rijden. Maar vooruitkijken doe ik nog niet. Het WK? Man, daar heb ik nog geen moment bij stilgestaan."

Oltrop

Op de kilometer moest Van Velde het zilver delen met Alexander Oltrop, zijn ploeggenoot die in precies dezelfde tijd (1.10,42 tegen de 1.10,17 van Wennemars) finishte. Na een jaar van "net-niet" lijkt Oltrop daarmee op het punt van zijn definitieve doorbraak. "Nu is het zaak deze vorm het hele seizoen vast te houden", zei het aanstormende talent uit de TVM-formatie. "Voorlopig ziet het er in elk geval goed uit."