AMSTERDAM - Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Canada gewonnen. De Engelsman, vertrokken van pole, ging het beste met zijn banden om. Jenson Button verzorgde met zijn tweede plaats de tweede dubbelzege op rij voor McLaren.

Fernando Alonso reed zijn Ferrari naar de derde plek, gevolgd door de tegenvallende Red Bulls van Sebastian Vettel en Mark Webber.

De banden speelden een sleuterol tijdens de race in Montreal. Zowel het zachte als het harde rubber vertoonde veel slijtage, waardoor de juiste tactiek bepalend was. Red Bull startte de race op de harde banden, wat beide coureurs een voordeel opleverde in de beginfase.

Vettel vertrok vanaf plek twee, die eigenlijk toebehoorde aan zijn teamgenoot Webber. De versnellingsbak van de Australiër moest echter vervangen worden na de kwalificatie, waardoor hij terug werd gezet naar de zevende startpositie.

Problemen

Na een chaotisch verlopen start kwamen de op zachte banden gestartte coureurs al snel in de problemen, wat de beide Red Bulls in de kaart speelde. Webber wist snel voorbij te gaan aan Jenson Button en opende de jacht op de top drie.

Leider Hamilton besefte al snel dat hij de harde banden nodig had en dook samen met Alonso de pit in. De voormalige teamgenoten kwamen in omgekeerde volgorde weer naar buiten, maar Hamilton zette de fout van monteurs al snel weer recht.

De Red Bulls hadden de leiding inmiddels overgenomen, maar ook zij waren na 14 ronden door de harde banden heen. Hierbij splitte het team de strategie van de coureurs. Vettel koos voor zacht, terwijl Webber doorging op de harde band.

Slijtage

De WK-leider wist snel een gat op te bouwen tussen hem en Hamilton, maar zag dit evensnel weer verdwijnen toen zijn banden versleten waren. De Australiër moest sowieso nog een stop maken om ook de verplichte zachte banden te gebruiken.

In ronde vijftig had Hamilton het gat dichtgereden en passeerde hij Webber aan het einde van het rechte stuk. Webber dook vervolgens direct naar binnen keerde terug op de vijfde plaats. Zijn tactiek had niet gewerkt, net als die van Vettel, die niet verder kwam dan de vierde plaats.

Nieuwe leider

Button haalde in de slotfase Alonso in, waardoor McLaren de tweede dubbelzege op rij boekte. Ook Michael Schumacher verloor vlak voor het vallen van de vlag nog plaatsen. De Duitser zag punten door zijn vingers glippen toen hij in de laatste ronde werd verschalkt door beide Force India's. De elfde positie was uiteindelijk zijn deel.

Met zijn tweede zege op rij is Hamilton de nieuwe leider in de WK-stand. De Brit staat op 109 punten. Button is tweede op drie punten, gevolgd door Webber met 103.